Ce se întâmplă dacă ţi se rupe un chist ovarian

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Vineri, 16 ianuarie 2015, 22:06

Chisturile ovariene nu sunt, de obicei, extrem de periculoase, dar dacă se rup, pot fi foarte dureroase. Vezi ce se întâmplă dacă ţi se rupe un chist ovarian, indiferent dacă ai fost sau nu diagnosticată cu sindromul ovarului polichistic.

Ce sunt chisturile şi cum se rup

Chisturile ovariene sunt foarte comune la femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic. Cu toate acestea, unele femei care nu au această boală pot face chisturi ovariene, iar acestea se pot rupe.
În fiecare lună, un singur folicul din ovar se dezvoltă şi eliberează un ovul prin procesul numit ovulaţie. Câteodată, ovulaţia nu se produce, dar foliculul continuă să crească şi să adune lichid în interior.
Dacă unul dintre pereţii acestor folicului se slăbeşte sau chiar se rupe, lichidul din interior curge în cavitatea pelvină.
Pentru că lichidul poate fi iritant pentru uter, ruperea unui chist ovarian poate fi foarte dureroasă. Pe de altă parte, majoritatea acestor incidente trec neobservate şi femeia nici nu ştie că a avut vreodată un chist.

Când devine un chist ovarian periculos

Ori de câte ori simţi dureri abdominale severe şi dureri pelvine puternice, trebuie să chemi salvarea, dacă nu reuşeşti să ajungi la timp la doctorul tău sau medicul de familie.
Există o serie de afecţiuni grave şi acute, care au simptome asemănătoare cu ruperea unui chist ovarian: apendicită, sarcină extrauterină, sângerări interne, toate putând fi fatale, dacă rămân netratate.
Unele chisturi ovariene cresc foarte mari şi provoacă hemoragii interne atunci când se rup. Există cazuri în care chisturile au trebuit îndepărtate chirurgical, pentru siguranţa pacientei.
Sursă foto femeie dureri abdominale: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter