Sucurile, vinovate pentru cancerul pancreatic

De Erika Chivu, pe

Bei două sau mai multe băuturi răcoritoare pe săptămână? Conform unei cercetari recente, ar trebui să renunţi la ele pentru că îţi măresc riscul de face cancer pancreatic.

Acest risc nu mai apare dacă bei sucuri de fructe naturale, în locul băuturilor băcoritoare cumpărate. Vinovatul ar putea fi zaharul din sucuri, care creşte nivelul insulinei din corp.

Pentru că insulina este produsă în pancreas, cercetătorii spun că din cauza ei apar şi se dezvoltă celulele canceroase la nivelul acestui organ. Studiul, citat de Reuters, a fost realizat în Singapore de un cercetător american.

Cei peste 60.000 de voluntari au fost urmăriţi pe o perioadă de 14 ani. 140 dintre ei au făcut, în acest timp, cancer la pancreas. S-a descoperit că, la cei care consumau două sau mai multe sucuri pe săptămână, riscul de a face cancer pancreatic era cu 87% mai mare.

Cercetătorii spun că persoanele care consumă astfel de băuturi au un mod de viaţă mai puţin sănătos, în general şi acesta ar putea să fie un alt factor care declanşează boala.

Chiar dacă studiul s-a desfăşurat în Singapore, medicii care au partipat spun că descoperirile lor sunt valabile în toată lumea. Singapore este o ţară bogată, cu un sistem medical bine pus la punct. Printre pasiunile locuitorilor se numără mâncatul şi cumpărăturile, deci modul lor de viaţă se aseamană foarte mult cu cel pe care îl adoptăm şi noi.

Cancerul pancreatic, care l-a ucis şi pe Patrick Swayze, este una din cele mai periculoase forme de cancer. Conform Organizaţiei Mondiale  Sănătăţii, doar 5% dintre bolnavi supravieţuiesc mai mult de cinci ani de la aflarea diagnosticului. OMS mai avertizează că 30% din cazuri apar din cauza fumatului, chimicalele inhalate din ţigară, ajungând în pancreas prin intermediul săngelui şi al bilei.

Alţi factori de risc sunt diabetul, pancreatita cronică şi istoricul familial. Boala afectează mai mult bărbaţii, dar nici femeile nu sunt ferite. Dacă ai în familie o persoană cu cancer de pancreas, ovare sau colon, medicii te sfătuiesc să faci analizele necesare pentru depistarea timpurie a cancerului pancreatic. 

Unele studii sugerează că o dietă bogată în grăsime ar putea fi cauza unui cancer pancreatic.

Boala se manifestă prin dureri în abdomenul superior, icter, greaţă şi vărsături, slăbire neintenţionată şi pierderea poftei de mâncare.Totuşi, simptomele apar în fazele mai avansate ale bolii şi, chiar şi atunci, pot fi trecute cu vederea.

Tocmai de aceea, cancerul pancreatic este greu de diagnosticat în primele faze şi provoacă multe decese.

Conform Reuters, 230.000 de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer în fiecare an la nivel mondial.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter