Studiu: Două doze de vaccin Pfizer, eficiente în fața formelor grave de COVID-19 cel puțin șase luni

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 05 octombrie 2021, 17:58

Un studiul realizat de Pfizer şi de reţeaua de sănătate americană Kaiser Permanente a arătat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sunt eficiente în fața formelor grave de COVID-19, cel puțin șase luni.

Pfizer a analizat datele medicale obţinute de la 3,4 milioane de persoane din California de Sud în perioada 4 decembrie 2020 – 8 august 2021. Potrivit studiului, eficacitatea vaccinului în ceea ce privește riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 scade în timp, de la 88% în luna următoare imunizării cu cea de-a doua doză la 47% după şase luni.

Însă vaccinarea cu schema completă rămâne eficientă în proporție de 90% împotriva riscurilor de a face o formă severă și de spitalizare din cauza COVID-19, inclusiv în caz de infectare cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, timp de cel puţin şase luni.

Studiul nostru confirmă că vaccinurile sunt un instrument central pentru controlarea epidemiei şi rămân extrem de eficace în prevenirea formelor severe şi a spitalizărilor, inclusiv împotriva variantei Delta sau a altor variante care suscită preocupare, a spus Sara Tartof, autorul principal al studiului, potrivit Digi24.

Citește și: Jennifer Lawrence, apariție neașteptată pe străzile din New York. Vedeta e însărcinată în 5 luni

EXCLUSIV! Raluka a spus adevărul despre relațiile anterioare: „Orice bărbat care a stat lângă mine…”

Elena Udrea, ținută de peste 1.000 de euro, în parc cu fetița

Ce a găsit Oana Sîrbu în cabina de teatru a Stelei Popescu, la patru ani de la moartea actriței

Studiul arată că vaccinul Pfizer oferă protecție împotriva tuturor variantelor de virus

Cercetătorii au mai menționat faptul că infectarea s-a produs la persoanele vaccinate pentru că a scăzut eficiența vaccinului, nu pentru că acesta nu a oferit protecție față de noile variante ale virusului.

O analiză specifică a variantelor arată clar că vaccinul este eficace împotriva tuturor tipurilor de variante. Persoanele infectate cu COVID-19 care primiseră două doze de vaccin au fost infectate cel mai adesea din cauza unei diminuări a eficacităţii vaccinului în timp şi nu pentru că o variantă sau alta scapă protecţiei oferite de vaccin, a explicat Luis Jodar, vicepreşedinte şi director medical al grupului Pfizer.

Experții au recunoscut totuși faptul că nu au obținut date cu privire la respectarea măsurilor de protecție, cum ar fi purtarea măștii, la modul în care au interacționat subiecții cu alte persoane sau la ocupația acestora, lucruri ce ar putea influența probabilitatea de infectare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter