Studiu: a treia doză de vaccin Pfizer are eficiență de 95% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

De Unica.ro, pe

Un studiu realizat de Pfizer/BioNTech arată că a treia doză de vaccin anti-COVID-19 are o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Studiul clinic de fază 3 s-a realizat pe un eșantion de „10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani” și arată „o eficacitate relativă de 95,6%” și „un profil de siguranţă favorabil”, după cum arată comunicatul transmis de Pfizer/BioNTech. „Este vorba despre primele rezultate de eficacitate ale unui studiu randomizat pentru un rapel cu vaccinul anti-COVID-19”.

Studiul a fost realizat în timp ce „varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat în această perioadă. Albert Bourla, director general al Pfizer, a spus, potrivit Libertatea: „Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”.

Citește și: Mărturiile pacienților COVID-19 din spital; „Să se vaccineze, să nu ajungă ca mine, cu un picior în groapă”

Citește și: Secretarul de stat Andrei Baciu: „47% din populația globului s-a vaccinat împotriva COVID. Ce știe jumătate din planetă și nu știm noi?”

Citește și: OMS: în ritmul actual, România are nevoie de doi ani și jumătate să ajungă la 70% din populație vaccinată anti-COVID-19

Citește și: Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate, public sau privat, obligați să se testeze pe banii lor

Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 53 de ani, iar rezultatele vor fi transmise autorităților de reglementare „cât mai curând posibil”, conform celor două companii.

Vaccinarea cu a treia doză de ser anti-COVID-19 a început în România pe 28 septembrie. Aceasta se realizează doar cu seruri de la Pfizer și Moderna, dezvoltate prin tehnologia ARN mesager. Doza suplimentară poate fi făcută persoanelor vaccinate cu schema completă, cu condiția ca a doua doză să fie administrată în urmă cu cel puțin 180 de zile.

În România, campania de vaccinare merge lent, iar secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pune acest lucru pe seama dezinformării. „Dezinformarea cred că este în top trei elemente care au contribuit decisiv la luarea altei decizii decât cea salvatoare, de a te vaccina”, a spus Andrei Baciu. „Înțelegem care sunt condițiile și ingredientele care au creat această atmosferă”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter