Expertul în sănătate Răzvan Cherecheș: luna decembrie ar putea aduce mai multe decese COVID-19

De Unica.ro, pe

Expertul în sănătate Răzvan Cherecheș crede că întoarcerea în bănci a elevilor din școlile unde rata de vaccinare a angajaților este de peste 60% va duce la un val de decese în decembrie.

Expertul a spus că orele față în față va „accelera transmiterea comunitară” și „undeva în decembrie, vom vedea o creştere a numărului de decese ca urmare a deschiderii şcolii”, după cum arată News.ro. El a mai adăugat că scăderea numărului de vaccinări zilnice demonstrează că restricțiile nu sunt aplicate constant și oamenii au găsit modalități de a le evita.

„Imediat ce s-a introdus certificatul verde, a crescut numărul de vaccinări pe zi, pentru că oamenii s-au temut de consecinţele restricţiilor”, a spus el pentru B1TV, citat de Libertatea. „Din nefericire, faptul că a scăzut numărul de vaccinări zilnice arată că restricţiile nu sunt aplicate constant şi oamenii şi-au găsit modalităţi de a eluda, de a evita această restricţie”.

Răzvan Cherecheș crede că numărul de decese de COVID-19 nu doar că se va menține ridicat, dar va crește, odată cu reluarea cursurilor cu prezență fizică.

Citește și: Florin Cîțu, despre gestionarea crizei de oxigen din spitale: „Cea mai bună măsură este folosirea oxigenului industrial la pacienţii COVID”

Citește și: Preşedintele Colegiului Medicilor: peste 92% din decesele de COVID-19, înregistrate la persoane nevaccinate

Citește și: Predicțiile medicului Octavian Jurna: câte decese pe zi cauzate de COVID-19 ar putea fi în perioada sărbătorilor de iarnă

Citește și: Cât de des provoacă vaccinurile anti-COVID-19 probleme cardiace la copii? Ce spun studiile

„De luni începe şcoala faţă, în faţă în condiţiile în care şcolile nu sunt pregătite pentru funcţionare faţă în faţă – nu avem ventilaţie, măşti nu se poartă peste tot (…), distanţare nu există şi testarea… încă sunt în proces de achiziţie teste în condiţiile, în care ar fi trebuit achiziţionate din vară, ca să fie la începutul şcolii”, a povestit el. „Deci fără îndoială că în oraşele şi în zonele unde va începe şcoala faţă în faţă se va accelera transmiterea comunitară şi înseamnă că peste o lună, undeva în decembrie, vom vedea o creştere a numărului de decese ca urmare a deschiderii şcolilor”.

Mai mult, Cherecheș crede că România se va confrunta cu problemele aduse de pandemia de COVID-19 până în primăvara care urmează: „Până atunci, vom fi tot în acest val, pentru că, dacă s-ar fi luat măsuri ferme, ar fi scăzut rata de transmitere, ar fi scăzut numărul de cazuri noi, inevitabil în timp ar fi scăzut numărul de decese, după care posibil ca în ianuarie-februarie să fi reînceput creştere ca urmare a relaxărilor din perioada sărbătorilor. Dar, cum măsurile au fost aplicate cu jumătate de gură, cu jumătate de măsură, practic, prelungim valul patru până în primăvară”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter