Pune stop cancerului de piele! Informează-te!

De Unica.ro, pe

În parteneriat cu cea mai mare asociaţie europeană de dermatologie, Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV), Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat.
Actiunea SRD, organizata cu prilejul celei de a VIII-a editii a EuroMelanoma Day,  este o continuare a campaniilor derulate in anii precedenti. Anul acesta, SRD si-a propus sa aduca medicii dermatologi tot mai aproape de pacienti in lupta contra cancerului de piele, acestia urmand sa ofere informatii si sa acorde consultatii gratuite populatiei aflate pe Litoralul Marii Negre, in statiunile: Mamaia, Eforie Nord si Neptun si tinerilor din liceele bucurestene si din principalele centre universitare din tara: Cluj- Napoca, Iasi, Tg. Mures, Timisoara si din orasele Brasov, Constanta, Craiova, Oradea si Sibiu.
“Si aceasta actiune are acelasi scop, dublu scop. Pe de o parte are in vedere sensibilizarea opiniei publice fata de pericolul expunerii la radiatiile solare, si tocmai de aceea am ales sa derulam campania pe litoral, iar pe de alta parte, si cred ca este scopul cel mai important, încurajarea prezentarii la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele” a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD.

Campania „Pune stop cancerului de piele! Informeaza-te!” se va desfasura simultan in cele trei statiuni, in perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie si 9-11 august in intervalul 08.00-17:30. Astfel, in locurile ce vor fi special amenajate pe plaja hotelului Iaki din Mamaia, pe cea a hotelului Europa din Eforie Nord, precum si pe plaja din Neptun (cunoscuta zona “La steaguri”), minimum 12 medici dermatologi din tara, cate patru in fiecare statiune (carora li se vor adauga medici din Constanta), vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor doritori de investigatii de preventie. Pe langa pliantele informative legate de depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, acestia vor mai primi si mostre de creme fotoprotectoare.
Aceasta campanie vine sa intregeasca programul demarat de Societatea Romana de Dermatologie in 2013, care a incheiat recent un prim episod din „Patologia cutanata a Deltei Dunarii” actiune menita sa depisteze si sa trateze si bolile de piele cauzate de radiatiile solare de care sufera locuitorii Deltei. „In perioada 30 mai-2 iunie au fost consultati gratuit peste 150 de pacienti, locuitori ai comunelor Mahmudia  (un punct) si Murghiol (patru puncte:Murighiol,  Dunavatul de Jos, Plopu si Sarinasuf) si din nefericire au fost depistate mai multe cancere de piele” a declarat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu. Potrivit acestuia, „SRD va relua cat mai des aceasta actiune pentru ca acesti oameni au o reala nevoie de consultatii dermatologice periodice fiind expusi zilnic unor radiatii solare extrem de puternice, iar prin prezenta noastra in localitatile din Delta incercam sa fim un suport real pentru acesti pacienti”.
Dr Alin Nicolescu a tinut sa precizeze ca, prin campaniile SRD, implicit si  „Pune stop cancerului de piele! Informeaza-te!” ce se derula pe litoralul Marii Negre, „ne dorim sa reducem cat mai mult gradul imbolnavirilor din randul populatiei, in contextul in care riscul aparitiei cancerelor de piele a crescut foarte mult prin expunerea la radiatiile solare tot mai puternice, un semnal de alarma fiind dat si de cresterea din ultima perioada a adresabilitatii la medicul dermatolog”. Acesta a mai precizat ca actiunile SRD se vor indrepta si spre locuitorii zonelor montane, dand exemplu Keratoza actinica,  un stadiu precoce al unei alte forme de cancer cutanat, ce apare pe pielea expusa timp indelungat la soare.
Potrivit studiilor, aceasta afectiune este intalnita frecvent la rasa alba (mai ales la persoane blonde, roscate, cu ochi verzi sau albastri), la cei care traiesc mult in aer liber, la altitudini mari. Prezenta keratozei actinice creste cu inaintarea in varsta (aproximativ 50% din persoanele peste 50 ani prezinta keratoze actinice). Afectiunea este considerata o leziune precanceroasa. Din acest motiv tratamentul precoce  previne evolutia catre o boala grava. Astazi exista tratamente de scurta durata si foarte eficiente pentru keratoza actinica.
“Keratoza actinica poate fi prevenita prin evitarea expunerii indelungate la soare si folosirea unei creme cu factor de protectie solara. In general, trebuie examinata pielea pentru afectiuni sau alte tumorete suspecte, periodic, in special daca expunerea la soare este mai indelungata” a conchis dr. Alin Nicolescu
La randul sau, Prof. dr. Calin Giurcaneanu a precizat ca  „SRD a demarat un amplu proiect, pe care speram sa-l implementam pana la sfarsitul acestui an, strans legat de monitorizarea si tratarea pacientilor. Acest proiect se rezuma la realizarea unui registru electronic pe module si este atribuit pacientilor cu leziuni precanceroase si chiar maligne si va purta atat avizul Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cat si al pacientului”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter