Statistici îngrijorătoare despre creșterea numărului de fumători în rândul tinerilor. Ce ne spun doctorii de Ziua Mondială fără fumat

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 31 mai 2018, 10:16
115 români mor în fiecare zi, ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Fumat, sărbătorită peste tot în lume pe 31 mai, societatea civilă lansează un nou apel pentru combaterea fumatului în România.

România a înregistrat progrese semnificative în ultimii doi ani, ca urmare a implementării Legii nr. 15/2016 de interzicere a fumatului în spațiile publice închise. Conform Eurobarometrului 2017, expunerea la fumul de tutun în baruri a scăzut de la 80% la 11%, iar în restaurante a scăzut de la 59% la doar 6%. Cu toate acestea, consumul de tutun se menține încă relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta de peste 15 ani, ceea ce plasează România pe locul 9 în Uniunea Europeană.

Extrem de îngrijorătoare este creșterea numărului de fumători în rândul tinerilor. Conform aceluiași raport, procentul tinerilor fumători, cu vârste între 15 și 24 de ani, a crescut de la 25% în 2014, la 29% în 2017. In plus, un studiu efectuat în 2016 de IRES a arătat că 82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar jumătate au început să fumeze înainte de vârsta majoratului. În România copiii si tinerii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte ţări europene, situând ţara noastră pe primele locuri în topul adolescenţilor care fumează. Si nu ne limităm doar la fumat – în orice formă ar fi consumat, tutunul distruge inimi și vieți, a declarat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie. în cadrul dezbaterii organizate azi la Palatul Parlamentului.

Ziua Mondiala fara Tutun (1)

Românii fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt fumători. Tabagismul și dependența de fumat sunt considerate o boală  cronică și nu un stil de viață. Din acest motiv, prevenția trebuie dublată de un tratament optim al dependenței de nicotină. În fiecare zi, în România, fumatul cauzează 115 de decese, iar 42.000 de oameni mor din cauza complicațiilor provocate de tutun in fiecare an., a adăugat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinte al Societății Române de Pneumologie, prezentă azi la dezbatere.

În acest context, Societatea Română de Cardiologie, împreună cu Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii au solicitat azi, în cadrul conferinței Tutunul distruge inimi, câteva modificări legislative care să încurajeze diminuarea consumul de tutun în România. Printre acestea, specialiștii au amintit: actualizarea definiției fumatului și a produselor din tutun în actele normative, în concordanță cu diversificarea produselor din tutun, astfel încât produsele de același tip care afectează sănătatea umană să fie reglementate în același mod, interdicția acțiunilor de promovare a produselor din tutun și a distribuirii gratuite de mostre de produse din tutun sau produse conexe sau chiar interzicerea fumatului în auto-vehiculele în care se află minori și femei însărcinate.

Sursă foto: Shutterstock

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter