Cum scapi de cicatricile de pe sâni? Explicaţia specialistului!

De Unica.ro, pe

Cicatricile de pe sâni, fie că sunt urmarea scăderii în greutate sau a sarcinii, sunt problemele ale pielii care ne deranjează fără excepţie pe toate. Fie că încercăm creme sau peeling-uri, inesteticele semne nu vor să se dea duse.
„Procesul de cicatrizarea este reprezentat de succesiunea de etape pe care le străbate pielea, de la leziunea propriu-zisă până la formarea cicatricei definitive. Acest interval de timp variază în funcţie de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi sunt factorii genetici şi modalităţile de producere şi vindecare ale plăgilor. În general, după faza acută care durează până la 2 săptămâni, când de obicei se extrage şi materialul de sutură, urmează până la 6 luni o perioadă în care cicatricea proaspăt formată se remaniază continuu. Este perioadă în care cicatricea este denumită „tânără” sau „imatură” sau „în evoluţie””, explică chirurgul estetician Florin Juravle.

Tipuri de cicatrici

hipertrofice (mai mari de volum)
retractile (produc bride retractile la nivelul pliurilor de flexie naturale)
depresive (cu lipsa de volum)
hipercrome (colorate in exces, hiperpigmentate)
cheloide, (cicatrici patologice foarte voluminoase, apar ca niste tumori), etc.

Metode de tratament ale cicatricilor

Există două tipuri de tratament specifice pentru cicatricile de la nivelul sânilor. Nechirurgicale, recomandate pentru cicatricile imature. „În acest caz se fac şedinţe de masajul endermologic, aplicaţii de creme sau unguente speciale, aplicarea de plasturi cu silicon, peeling-ul chimic sau tatuaj medical”, explică medicul Florin Juravle. Există, de asemenea, şi tratamente chirurgicale, folosite de obicei in cazul cicatricilor mature. „Reexcizia şi sutura directă, excizii seriate, utilizarea diverselor lambouri încrucişate în cazul cicatricelor retractile, utilizarea expanderelor pentru a obţine exces tegumentar”, declară specialistul.

Pe lângă cicatricile despre care am discutat mai sus, există şi aşa numitele cicatrici hipertrofice mature. În cazul acestui tip de leziune se doreşte reactivarea procesului de remodelare. „Acest lucru se poate obţine prin injectare de produşi cortizonici cum ar fi triamcinolon acetonid. Cicatricea se reactivează, devine din nou rosiatică şi de volum mărit. Este momentul în care pot fi aplicate toate terapiile nechirurgicale pentru a ghida vindecarea către un rezultat cât mai bun din punct de vedere estetic”, conchide medicul chirurg Florin Juravle.

Iată, aşadar, cum cicatricile de pe sâni se pot transforma în amintire, dispărând o dată cu ele şi complexele pe care le aveam noi, purtătoarele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter