Piele la…tub. Englezii au inventat un spray cicatrizant

De Diana Zagrean, pe

Un spray care conţine celule tegumentare contribuie la o mai bună cicatrizare a rănilor de la nivelul pielii şi ar putea deveni un tratament promiţător pentru pacienţii cu răni cutanate dificil de tratat.
Compania americană Healthpoint Biotherapeutics, specializată în îngrijirea pielii, a conceput un spray special ce conţine celule tegumentare. Primele rezultate, publicate recent în revista medicală The Lancet, sunt încurajatoare,informează Mediafax.
O parte a tratamentului constă deci în relansarea circulaţiei sangvine cu ajutorul unor bandaje sau a unor ciorapi de compresie. Cealaltă parte a terapiei constă în favorizarea cicatrizării pielii, care se poate face prin spray-ul celular creat de americani.
La fiecare şapte sau 14 zile, în funcţie de grupul din care făceau parte, pacienţii au primit un spray activ sau un spray placebo, cu ocazia schimbării pansamentelor şi a înlocuirii bandajele şi a ciorapilor de compresie.
Bilanţul testului: 70% dintre pacienţii trataţi cu spray activ au putut să cicatrizeze graţie celulelor pulverizate, comparativ cu procentul de 46% înregistrat în grupul de control (care a primit doar tratament prin compresie).
Doza cea mai slabă (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecvenţă de aplicare de unu la două săptămâni, s-a dovedit metoda cea mai eficientă, ce a prezentat o reducere de 91% a mărimii plăgilor (comparativ cu 80% în grupul fără spray) şi o reducere cu 21 de zile a perioadei de cicatrizare.
Foto: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter