Frumuseţe: Cum scapi de cicatrici?

De Libertatea pentru femei, pe

O banală tăietură, un coș încăpățânat, o arsură sau o intervenție chirurgicală își lasă amprenta, de cele mai multe ori, pentru totdeauna. Din fericire, avem acum soluții pentru o piele perfectă.
E cel mai mare organ și, totodată, „îmbrăcămintea” care, bine îngrijită, se regenerează mereu și nu se demodează. Şi devine o carte de vizită pentru „purtător”. Pielea sănătoasă dă un plus de frumusețe, indiferent de vârstă. Din nefericire, de-a lungul vieții, apariția unor semne inestetice la suprafața pielii e aproape inevitabilă. Vestea bună e că, în prezent, chiar există metode care duc măcar la estomparea cicatricilor, dacă nu chiar la dispariția lor.

De ce rămân?

Indiferent de cauza apariției lor, cicatricile sunt acele semne rămase în urma unor „rupturi” de țesut. Și în această categorie intră și mult-supărătoarele vergeturi. Așa cum o haină cârpită nu mai arată impecabil, nici pielea nu se poate reface perfect decât în cazul unor leziuni minore, de suprafață. O cicatrice se formează în timp și capătă aspectul final abia după 9 luni. De aceea, pentru ca o rană să se cicatrizeze normal și cât mai puțin inestetic, e necesară monitorizarea pacientului de către specialist, mai ales în perioada critică, adică de la două la circa opt săptămâni. Dr. Mihaela Leventer spune că „aspectul cicatricilor rămase după operații e foarte divers și depinde în mare măsură de reacția pielii la actul chirurgical, dar și de măiestria chirurgului care operează. Astfel, pot să apară cicatrici hipertrofice, care se ridică peste marginea tăieturii, în relief, ca un cordon roșu, cicatrici retractile neregulate și de volum mărit, cum sunt cele keloidiene, și cicatrici cu aspect atrofic, alb pergamentos. Cicatricile sunt stigmate cutanate care creează un defect estetic și uneori chiar funcțional. Anumite zone, cum sunt decolteul și spatele, sunt mai predispuse cicatricilor vicioase. Leziunile de pe față, chiar dacă sunt mici, sunt greu de ascuns. O piele perfectă se obține prin îngrijire permanentă și, de aceea, specialiștii dermatologi vă ajută să îmbunătățiți aspectul cicatricilor cu ajutorul metodelor nechirurgicale și al tehnologiei de ultimă generație”, spune dr. Mihaela Leventer.

AșA DISPAR…

„Grație evoluției tehnologiei și muncii de cercetare, avem astăzi la dispoziție o multitudine de metode pentru refacerea pielii, de la unguente, creme, loțiuni, până la lasere ultraperformante. Totuși, trebuie spus că un unguent recomandat pentru vindecarea rapidă a unei tăieturi superficiale nu poate face minuni și în cazul unor cicatrici vechi sau al vergeturilor. Dermatologii oferă ca soluții injecțiile cu toxina botulinică, dermabraziunea, care îndepărtează stratul superficial al pielii, terapiile cu laser și, în ultimă instanță, intervenția chirurgicală pentru reașezarea corectă a straturilor pielii. În tratarea cicatricilor, folosim mai multe feluri de lasere ultraperformante, care regenerează și netezesc pielea sau reduc culoarea vineție din cicatricea activă. Cu ajutorul toxinei botulinice putem limita tracțiunea din zona cicatriceală, putem da volum unei zone sau aplatiza și înmuia cicatricea. Laserul Fraxel regenerează pielea și e indicat în cicatrici atrofice, melasmă și vergeturi, cicatrici de acnee sau de vărsat de vânt. Suprafaţa cutanată obţinută e întinerită, uniform colorată, proaspătă. Totuși, nu se pot șterge cu totul cicatricile prea adânci și nu pot fi tratate cicatricile keloidiene, cauzate de o deficiență în structura colagenului, a căror vindecare ține mai mult de «materialul clientului»”, subliniază dr. Leventer.” (dr. Mihaela Leventer, medic specialist Dermastyle)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter