Peelingul chimic te scapă de cicatrici şi riduri

De Unica.ro, pe

Peeling-ul chimic, cunoscut şi sub numele de exfoliere chimică sau derma-peeling, este o tehnică folosită pentru a îmbunătăţii aspectul pielii. Află totul despre beneficiile peeling-ului chimic!

„Pe parcursul acestui tratament, preparatul chimic aplicat pe piele, determină apariţia unor vezicule şi mai apoi, duce la exfolierea suprefeţei cutanate. ”Noua piele” este mult mai catifelată şi mai puţin ridată, dar este temporar sensibilă la razele solare”, explică dr. Florin Juravle, medic chirurgie plastică.

Cine poate face peeling chimic

Acesta procedură (peelingul chimic) poate fi efectuată pe faţă, gât sau mâini şi este folosită pentru a îndepărta ridurile fine de sub ochi şi din jurul gurii, precum şi pe cele rezultate ca urmare a expunerii la soare, îmbătrânire sau factori ereditari. De asemenea, se adresează persoanelor cu anumite tipuri de acnee sau cu cicatrici postaceneice, reduce pistruii şi petele solare, precum şi hiperpigmentările postgestaţionale (melasma) sau apărute după tratamentele cu contraceptive orale.

Candidatul eligibil?
De obicei, persoanele cu piele şi păr deschise la culoare sunt candidaţii ideali pentru peeling-urile chimice (fototip I-III Fitzpatrick), dar şi cele cu ten mai închis pot obţine rezultate bune, în funcţie de tipul de probleme pentru care a fost indicat.

Cum te pregăteşti pentru un peeling chimic

Peeling-ul chimic poate fi efectuat numai de către un medic, în cabinet, pentru peeling-urile pe bază de AHA şi TCA nefiind necesară anestezia. Înainte de un peeling chimic, discuţia cu medicul dumneavoastră ar trebui orientată în direcţia aşteptărilor, beneficiilor şi riscurilor, perioada de recuparare şi costurile. Nu uitaţi să menţionaţi medicului dacă sunteţi în tratament cu antibiotice sau antivirale, întrucât există unele medicamente fotosensibilizante. De obicei, după peeling-urile superficiale nu este necesară o îngrijire asistată.

Tipurile de peeling chimic

Există o gamă variată de peeling-uri chimice, aşa cum există şi o mare varietate de produse chimice, fiecare cu proprietăţle lor. Peeling-ul cu fenol conţine cea mai concentrată soluţie şi produce o curăţare în profunzime a pielii, iar TCA-ul (acid tricloracetic), în concentraţii diferite, este considerat un peeling de profunzime medie. Peeling-urile cu acid glycolic şi alfahidroxiacizi sunt considerate a fi blânde, fiind frecvent recomandate şi în tratamentele de întreţinere pentru acasă.

Peeling chimic cu alfahidroxiacizi şi Acid glycolic

„Alfahidroxiacizii, cum ar fi acidul glycolic, lactic sau acizii din fructe, au devenit populari datorită proprietăţii lor de a îndepărta celulele moarte de pe suprafaţa pielii. Încă de pe vremea reginei Cleopatra, cunoscuta şi pentru băile frecvente în lapte de capră, bogat în acid lactic, aceste peeling-uri blânde au fost incluse de-a lungul timpului în produse de întreţinere cosmetică, distribuite liber în farmacii, dar cu concentraţii prea mici pentru a obţine efecte notabile (<10%). Peelingurile cu alfahidroxiacizi, în concentraţii ce variază de la 30 - 70%, efectuate doar de către medic, îndepărtează startul cornos al pielii (celulele moarte), lăsând o piele cu o textură mai fină şi mai radiantă, fiind indicate în îndepărtarea ridurilor fine, diferenţelor de pigmentaţie şi acneei. Este binecunoscut rolul acidului glicolic în a stimula producţia de colagen, proteină ce conferă structura pielii", explică, în continuare, dr. Florin Juravle.

Avantaje: recuperarea este rapidă, în mai puţin de 12 ore, nu se formează cruste, exfolierea nu este notabilă şi de obicei sunt necesare peelinguri repetate. Se recomandă protectie solara cu SPF>15 pe o perioada de 8 saptamani.

Pregatire: cu cel puţin o săptămână înainte de peeling se opreşte aplicarea cremelor sau lotiunilor pe baza de acid retinoic sau Retin-A, de asemenea se încetează aplicarea cremelor de gomaj sau exfoliere.

Nu se foloseşte cremă sau ceară depilatorie, iar bărbaţii nu au voie să se epileze în ziua în care vor efectua peelingul.

Procedură: după curăţirea feţei cu soluţii speciale, acidul glycolic este aplicat cu o pensulă evitând zonele mai sensibile ( pleoape, buze) şi este lăsat să acţioneze timp de 2-5 minute, cu cât timpul mai lung cu atât mai mult produsul pătrunde mai bine. O dată timpul scurs, îndepărtarea acidului se face mecanic (tifon îmbibat cu apă) şi chimic (soluţii ce neutralizează acidul glycolic).

După tratament, pielea capătă o culoare roşie care dispare în maxim 12 ore. Tratamentul poate fi repetat la interval de săptămâni sau luni pentru îmbunătăţirea şi menţinerea aspectului proaspăt al pielii, precum ca pretratament pentru peeling TCA.

Peeling chimic cu Acid Tricloracetic (TCA)
Acidul tricloracetic (TCA), folosit în concentraţii variate, pentru un peeling de profunzime medie, reduce ridurile fine de suprafaţă şi problemele de pigmentare ale tenului. Sunt necesare mai multe şedinţe de peeling, distanţate la 2-3 luni, şi uneori, pentru a le creşte eficacitatea, medicul v-ar putea recomanda combinarea acestor peeling-uri cu alte proceduri de rejuvenare, inclusiv mezoterapia sau rejuvenarea Laser.

Consideraţii: este un peeling mai profund ce se adresează unor defecte cutanate mai importante, ce nu pot fi rezolvate folosind peelingurile superficiale, uneori fiind necesare mai multe tratamente. Crustificarea este maximă la 48 de ore, iar după 2-3 zile crustele încep să cadă spontan cu atenuare progresivă în 7-10 zile. Pentru a uşura procesul de descuamare, se recomandă aplicarea unor unguente cu antibiotic şi uneori este necesară administrarea de antibiotic postpeeling.

Procedură: după curăţirea feţei, acidul tricloracetic se aplică cu ajutorul unor beţişoare de vată, cu una sau mai multe treceri până când se produce efectul de “frosting”, adică pielea capătă un aspect alb sidefiu, de îngheţare. Discomfortul resimţit de pacient este suportabil şi poate fi combătut prin ventilarea feţei. Un peeling pe bază de TCA nu durează mai mult de 15 minute şi odată timpul scurs, soluţia chimică se îndepărtează prin spălare abundentă cu apă sau cu ajutorul soluţiilor neutralizante.

Pot fi necesare două sau mai multe peelinguri TCA, pot fi necesare pentru a obţine rezultatele dorite, acestea pot fi efectuate la intervale de câteva luni. După câteva minute pielea devine roşie, edemaţiată iar în câteva ore faţa se acoperă de cruste maronii la maxim 48 de ore, care încep să cadă după 2-3 zile, fiind interzisă smulgera crustelor, existând riscul de apariţie de răni şi formare de cicatrici.

Reintegrarea socială se face de obicei după 1-2 săptămâni, când roşeaţa şi edemul au diminuat şi când, este permisă aplicarea de produse de machiaj. După tratament este total interzisă expunerea directa la soare 2-6 luni postpeeling şi este necesară folosirea cremei cu factor de protecţie solară.

Complicaţiile posibile după peelingul chimic sunt legate direct de agresivitatea acestuia.
Cicatricile sunt foarte puţin probabil să apară după peelingurile superficial, pe când peeligurile medii şi mai ales cele profunde, pot prezenta acest risc.
Prin îndepărtarea stratului cornos al pielii (celulele moarte), pori pot părea deschişi, dilataţi, dar aceasta este doar o situaţie temporară până la diminuarea eritemului şi al edemului.

Infecţiile, deşi rare, pot fi legate de preexistenţa unor suferinţe locale (acne pustuloasă, infecţii herpetice), fiind de preferat amânarea intervenţiei în astfel de situaţii.
Este absolut necesar ca pacienţilor să li se precizeze că pigmentările neuniforme (depigmentări, hiperpigmentări), pot fi evitate prin limitarea utilizării de medicamante fotosensibilizante, contraceptive orale, expunerile directe la soare, fără protecţie chimica (factor ecran) sau mecanică (pălării cu boruri largi) sau chiar sarcina la mai puţin de 6 luni de la peeling. 
Peelingul chimic este un procedeu relativ sigur, însoţit de un grad mare de satisfacţie, complicaţiile prezentate mai sus fiind rare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter