Sănătate: Nodul la sân înseamnă cancer?

De Libertatea pentru femei, pe

Întâmplător, la duș sau, pur și simplu, când te îmbraci, îți dai seama că ceva nu e în regulă cu sânii tăi. Palpezi și simți că, undeva, sub piele, a apărut ceva. Nu intra în panică, mergi la medic!
Mai devreme sau mai târziu, fiecare trece printr-un moment legat de starea de sănătate. Iar când vine vorba de suspiciunea unei afecțiuni a aparatului genital sau a sânului, lucrurile se complică. Și asta pentru că, în loc ca primul pas să fie vizita la medic, obișnuim fie să ne închidem în noi, fie să cerem părerea oricui altcuiva decât a unui specialist. Așa se face că, din nefericire, în jur de 7.000 de românce primesc, anual, cutremurătorul diagnostic de cancer la sân, în vreme ce 4.000 mor din cauză că se prezintă la medic abia când boala se află în stadiu foarte avansat și nu se mai poate face nimic. Dar nu e cazul să te sperii, ci să iei măsuri! Aproape 40% dintre femei observă, la un moment dat, cel puțin o formațiune ciudată la nivelul sânului. Asta nu înseamnă neapărat cancer, însă nici nu trebuie ignorată o astfel de situație.

► Tratează-i cu grijă!

Înainte de toate, e bine de știut faptul că nu orice nodul presupune o tumoră canceroasă, dar și că, în multe cazuri, diagnosticul de cancer se pune în urma apariției unui nodul. Totuși, depistată din vreme, boala are șanse maxime de vindecare. De aceea, e indicat să ne obișnuim cu examinarea amănunțită a propriului trup. O autopalpare lunară a sânilor și a regiunii axilelor, la câteva zile după menstruație, ne ajută să depistăm din vreme orice neregulă. Dacă, la un moment dat, apare un nodul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul de familie, pentru a-ți lua trimiterea către un specialist. Numai acesta poate hotărî, în urma examenului clinic, diagnosticul final. În general, se fac investigații din sfera imagistică, adică ecografii, mamografii și, acolo unde este cazul, tomografii sau puncții biopsice.

► Există și riscuri

„Femeile cu antecedente familiale de cancer de sân, cele trecute de 30 de ani, care nu au alăptat și nu au avut nașteri trebuie să-și acorde o atenție sporită, căci sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer de sân”, spune dr. Rodica Tudor, medic primar oncolog la Euromedic, București. În general, marea majoritate a nodulilor sunt de natură benignă, adică nu prezintă risc de cancer și apar în urma unor dereglări hormonale, fără a necesita neapărat intervenția chirurgicală. „Un nodul poate fi un chist sau o formațiune solidă”, spune dr. Cristina Șaptefrați, ginecolog oncolog la Institutul Oncologic din București, menționând că „nu e cazul să se intre în panică. De obicei, chisturile se lasă în pace, numai cele dureroase având nevoie de un tratament special. Când se depistează formațiuni solide mai mici de 5 mm, acestea se scot cu ușurință, iar dacă sunt mai mari, se intervine asupra lor prin puncție biopsică, pentru a le stabili natura”. Prin urmare, ecografia anuală, până la 30-35 de ani, după menstruație, și mamografia, de la această vârstă încolo, ar trebui să devină rutină pentru oricare dintre noi. Astfel, s-ar reduce semnificativ numărul tinerelor de până în 30 de ani care se află deja în stadiul de metastază a bolii. Totuși, este de reținut că, în cazul în care se decide intervenția asupra unui nodul, „primul act terapeutic este foarte important”, potrivit dr. Rodica Tudor, acesta putând avea un rol decisiv în evoluția bolii.

Află mai multe despre cancerul de sân

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter