Regimul Montignac, bazat pe combinaţiile corecte

De Erika Chivu, pe

Regimul Montignac este o non-dietă. Nu îţi cere să te înfometezi şi nici măcar să mănânci mai puţin. În schimb, îţi promite o slăbire de durată şi o stare de sănătate mai bună.
Faţă de alte regimuri, Montignac nu implică renunţarea la un anumit tip de nutrienţi. Poţi mânca şi carbohidraţi şi grăsimi, numai că trebuie să faci alegerile şi combinaţiile corecte. Întregul concept se bazează pe două principii.
 
Primul dintre ele spune că factorul energetic (caloriile) nu contribuie la acumularea kilogramelor. Fie că mâncăm 1000 sau 2500 de calorii pe zi, ne putem îngrăşa, fiindcă organismul uman se adaptează în funcţie de ceea ce primeşte.

Argumentul principal este acela că dietele hipocalorice dau greş întotdeuna. De fapt, spune Montignac, ne îngrăşăm pentru că nu ştim să combinăm alimentele.

Al doilea principiu spune că alimentele trebuie alese după anumite reguli. Carbohidraţii îi alegi în funcţie de indicele glicemic (IG), iar grăsimile în funcţie de efectele pe care le au asupra sistemului cardiovascular.

Aşadar poţi consuma toate grupele de nutrienţi, numai că îi alegi şi îi combini ţinând cont de câteva reguli. Carbohidraţii nu se pot mânca la aceeaşi masă cu proteinele şi grăsimile. Asta înseamnă că poţi mânca paste cu salată sau piept de pui cu salată, dar niciodată paste cu piept de pui. Deci nu se combină carbohidraţii cu proteinele şi grăsimile. Este indicat să mănânci multe legume şi fructe, însă fructele trebuie să reprezinte o masă separată.

Dieta Montignac are două faze. Prima este cea de slăbire care poate să varieze ca lungime în funcţie de numărul kilogramelor în plus. Ai voie să mănânci doar carbohidraţi cu indicele glicemic mai mic de 35 pentru a nu provoca creşteri bruşte ale glicemiei. Bineînţeles că este valabilă regula combinaţiilor inteligente.

A doua fază este cea de menţinere şi prevenire. Poţi mânca orice, dar e indicat să preferi carbohidraţii cu IG mic şi să eviţi combinaţiile care îngraşă.
 
În ambele faze sunt interzise dulciurile, alimentele procesate, produsele de patiserie, chips-urile şi toate alimentele care nu sunt sănătoase.

Dieta Montignac este una controversată. Majoritatea nutriţioniştilor consideră că nu combinaţiile de alimente ne îngraşă, ci numărul caloriilore consumate. Cu alte cuvinte poţi să mănânci paste cu piept de pui, atâta timp cât nu depăşeşti, la masa respectivă, câteva sute de calorii. Dacă mâncăm sănătos şi facem alegerile corecte, spun nutriţioniştii, nu are rost să ne pierdem timpul plănuind combinaţii de legume, fructe, carne şi cereale.

Avantaje

– Nu trebuie să cântăreşti mâncarea sau să numeri caloriile
– Nu trebuie să suferi de foame
– Te poţi bucura de alimentele preferate, atâta timp cât sunt sănătoase.
– Te încurajează să alegi alimente care îţi protejează sănătatea.
– Dacă urmezi regulile nu există riscul carenţelor nutriţionale.  

Dezavantaje

– Trebuie să înveţi nşte reguli şi să te adaptezi lor.
– Nu poţi mânca dulciuri, snacks-uri sau produse fast food. Va trebui să găteşti.
– Teoriile lui Montignac nu sunt acceptate de comunitatea medicală.

IG măsoară efectul pe care îl au carbohidraţii asupra zahărului din sânge. Alimentele cu IG mare sunt digerate rapid, deci zahărul ajunge imediat în sânge şi apar fluctuaţii mari ale glicemiei. Alimentele cu IG mic sunt digerate mai greu, deci zahărul din ele trece treptat în sânge, iar fluctuaţiile glicemiei sunt scăzute. 

Michel Montignac a fost primul care propus folosirea IG pentru slăbire, înainte, aceste valori fiind folosite numai de diabetici. Dieta nutriţionistului francez a avut un mare succes în lume, cărţiile lui fiind traduse în 25 de limbi şi publicate în 42 de ţări.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter