Pro şi contra aspirină

De Unica.ro, pe

Te-ai gândit vreodată că banala aspirină, pe care o iei ori de câte ori te doare capul sau răceşti, îţi poate face rău?
Iată în ce cazuri este indicat sau contraindicat acest medicament.

PRO

Reduce riscul accidentelor cardiovasculare

Una dintre calităţile cele mai apreciate ale aspirinei (acidul acetilsalicilic) este cea de anticoagulant. Potrivit studiilor, aspirina blochea-ză formarea unei substanţe care ajută plachetele sangvine să se lipească între ele şi să formeze cheaguri. Ca urmare a acestei acţiuni, aspirina este prescrisă atât pentru a preveni accidentele cardiovasculare, cât şi pentru a reduce riscul de recidivă în caz de infarct. Statisticile au demonstrat că administrarea zilnică a 75 până la 100 de miligrame de aspirină reduce cu 15-30 % riscul de recidivă la persoanele care au avut un infarct de miocard şi cu 20% la cele care au suferit un accident vascular cerebral. Potrivit Academiei Americane de Neurologie, administrarea aspirinei în primele 48 de ore după producerea unui accident vascular cerebral ischemic (cauzat de un cheag de sânge) poate reduce riscul decesului şi severitatea acestui accident. De asemenea, s-a constatat că rata mortalităţii în urma unui infarct scade cu 15%, ca urmare a tratamentului cu aspirină.

CONTRA

Provoacă sindromul Reye

În urma cercetărilor, s-a descoperit că administrarea aspirinei la copiii cu vârste cuprinse între 0-16 ani poate duce la dezvoltarea sindromului Reye. Apariţia simptomelor acestei boli este strâns legată de infectarea anterioară cu un virus din categoria celor care provoacă virozele respiratorii, gripa, varicela sau rujeola. Boala se manifestă la 1-14 zile după contactarea virusului, prin ameţeală, greaţă, vărsături şi stare generală de slăbiciune. În fază avansată, copilul se sufocă şi are pupilele dilatate, existând chiar riscul de a intra în comă. Ca urmare a acestei descoperiri, în Marea Britanie, dar şi în alte ţări din Occident, administrarea aspirinei este interzisă copiilor sub 16 ani.

PRO

Previne apariţia cancerului

S-a demonstrat că administrarea cu regularitate a unei tablete de acid acetilsalicilic, timp de cel puţin 5 ani, reduce riscul de dezvoltare a unor forme de cancer. Aspirina protejează pielea împotriva razelor soarelui şi împiedică formarea unor pete pigmentare. Acţiunea protectivă a aspirinei în ceea ce priveşte cancerul de piele poate fi explicată prin inhibarea producerii enzimei ciclooxigenază, implicată în dezvoltarea acestui tip de cancer. În ceea ce priveşte cancerul pulmonar, studiile au relevat că aspirina ar putea reduce la jumătate numărul tumorilor pulmonare cauzate de tabagism.Graţie acţiunii sale antiinflamatorii, ea creşte nivelul de protecţie în cazul cancerului ovarian. În ceea ce priveşte cancerul de sân, aspirina diminuează sinteza estrogenilor, cu rol în proliferarea celulelor canceroase.

CONTRA

Hoţul de vitamine

Studii recente au arătat că substanţele ce intră în compoziţia unor medicamente pentru tratarea răcelii, printre care şi aspirina, scad nivelul de vitamina A din sânge. Or, acestei vitamine îi revine tocmai rolul de proteja membranele şi mucoasele ce căp-tuşesc nasul, gâtul şi plămânii. Prin urmare, reiese că aspirina nu face decât să creeze un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, prelungind boala pe care ar trebui de fapt să o vindece. În plus, folosirea ei pe perioade lungi de timp poate duce la anemie şi la tulburări digestive, ca urmare a apariţiei unor carenţe de acid folic şi de vitamina B.

CONTRA

Poate produce hemoragii

Unul dintre riscurile asociate ale folosirii regulate a aspirinei sunt sângerările, care se manifestă deopotrivă la bărbaţi şi la femei. Pe termen lung, chiar şi în doze mici, acidul acetilsalicilic sporeşte riscul de hemoragie digestivă şi cerebrală. Aspirina nu este recomandată în durerile menstruale, pentru că măreşte fluxul sangvin.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter