Învaţă să previi o sarcină nedorită!

De Lumea Femeilor, pe

Contracepţia te ajută să-ţi controlezi fertilitatea. Şi tu ai posibilitatea de a face dragoste fără riscul de a rămâne însărcinată, dacă ştii care metodă contraceptivă ţi se potriveşte
Deşi există multe anticoncepţionale, unele cupluri îşi încep viaţa sexuală fără să ştie cum să evite o sarcină nedorită. Ai hotărât că nu e momentul să ai un copilaş? Atunci protejează-te! Astăzi, ai posibilitatea să-ţi controlezi fertilitatea, dacă apelezi la o metodă contraceptivă, dar nu înainte de a cere sfatul medicului. Există multe clasificări, dar să ne oprim la cea mai recentă, care grupează metodele contraceptive în patru mari categorii:

Metode convenţionale

Controlul actului sexual (metode naturale) -pleacă de la ideea că ovulul este apt pentru fertilizare numai într-o anumită zi a ciclului. Ai posibilitatea să afli ziua ovulaţiei prin una dintre cele patru metode:

a. calendarului -se bazează pe un fapt comun, dar nu obligatoriu, că ovulaţia se produce aproximativ cu 14 zile înaintea începerii menstruaţiei următoare. Dacă durata ciclului tău este de 28 de zile, prima zi în care ar fi posibilă fertilizarea o calculezi scăzând 18 din durata ciclului menstrual. Pentru o femeie cu un ciclu constant (28 zile), perioada de abstinenţă ar fi în zilele 10-17;

b. temperaturii bazale îţi impune luarea şi-apoi notarea temperaturii vaginale în fiecare dimineaţă, înainte de a coborî din pat, timp de cel puţin două-trei luni. Când observi o creştere mică (0,4 -0,8 grade), moment, se produce ovulaţia.

c. observarea mucusului colului uterin. Îţi indică modificările acestuia în timpul diferitelor faze ale ciclului menstrual. Cum procedezi: şterge-te zilnic (înaintea urinării) cu un şerveţel steril. Mucusul e alunecos, asemănător albuşului de ou? Atenţie! A sosit timpul ovulaţiei.

d. ejacularea în afara vaginului (coitus interruptus). Protejează-te şi după ce şi-a retras penisul! Este riscant să ejaculeze foarte aproape de vagin. Să nu uiţi că spermatozoizii sunt adevăraţi campioni la înot!

Avantaje:
– nu au efecte secundare
Dezavantaje:
– chiar şi la femeile care au cicluri normale, ovulaţia se poate produce -la un moment dat -la o altă dată decât cea stabilită pe graficul întocmit în mai multe luni
– eficienţă: 75%
– nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Mijloacele contraceptive locale -spermicidele -distrug spermatozoizii sau modifică mişcarea lor, împiedicând astfel ovulaţia. Sunt sub formă de creme, spume, geluri, tablete, ovule, supozitoare pe care le introduci adânc în vagin fie cu degetul, fie cu un aplicator.

Avantaje:
– sunt la îndemâna ta
– te lubrifiază local
Dezavantaje:
– au eficienţă redusă: 75-80%
– există riscul iritaţiei sau alergiei.

Metodele hormonale împiedică eliberarea ovulelor şi îngroaşă mucusul din zona colului uterin, nepermiţând spermatozoizilor să intre în uter. Se recomandă femeilor până în 30 de ani care pot alege între:
-contraceptivele orale,
-injectabile -conţin hormon sintetic (vei preveni ovulaţia, dacă faci o injecţie la fiecare trei luni),
-pilula monohormonală este eficace pentru cele care alăptează

Avantaje:
– eficienţă mare, 98-99%
– diminuează durerile din timpul menstruaţiei
– reduce sângerarea
– previne chisturile de ovar, cancerul uterin sau ovarian.
Dezavantaje:
– ai o grijă în plus în fiecare zi
– nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală
– pot apărea efecte secundare (cefalee, sângerări intermenstruale etc.).

Mijloacele barieră blochează pătrunderea spermatozoizilor în uter şi trompe, unde s-ar putea întâlni cu ovulul. Ai două variante:
a. diafragma -o cupolă moale din cauciuc menită să acopere colul uterin. Pentru siguranţă şi o mai mare protecţie, foloseşte-o împreună cu un gel sau o substanţă spermicidă. Şi nu uita: dimensiunile diafragmei le stabileşte numai medicul.

Eficienţa acestei metode dă rezultate numai dacă este folosită corect.
b. buretele vaginal conţine o substanţă sintetică solidă impregnată cu spermicide. Are forma rotundă, diametrul de aproximativ 5-6 cm. La un capăt e agăţat un fir de nylon, cu ajutorul căruia îl scoţi din vagin, după utilizare. Pentru activarea spermicidului, trebuie să umezeşti buretele înaintea fixării lui în vagin.

Avantaje:
– sunt sub controlul tău
– te protejează de unele afecţiuni ale colului uterin
Dezavantaje:
– trebuie ţinute 6 ore după actul sexual
– pot creşte incidenţa cistitelor.
Dispozitivul intrauterin -steriletul-previne fertilizarea ovulului prin alterarea chimică a mediului din uter. Este confecţionat din plastic flexibil, de care sunt prinse foiţe sau fire de cupru. Se introduce în uter pe cale vaginală numai de către ginecolog.

Avantaje:
– eficienţă mare: 97-99%
– oferă protecţie până la 10 ani
– nu influenţează actul sexual
– e reversibilă
Dezavantaje:
– nu se recomandă femeilor care nu au născut, au malformaţii sau afecţiuni ale colului uterin, uter, infecţii genitale, sângerări abundente
– nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală
– creşte riscul inflamaţiilor pelviene.

Contracepţia postcoitală

Îţi oferă posibilitatea să opreşti fecundaţia atunci când ai uitat să te protejezi. Când eşti într-o astfel de situaţie, foloseşte:
-pilula de a doua zi, care împiedică fecundaţia sau fixarea ovulului fecundat. O poţi lua doar până la 72 de ore de la contactul sexual, în cazul variantei hormonale, şi până la 5 zile dacă foloseşti dispozitiv intrauterin
-irigaţia vaginală are o foarte mică acţiune contraceptivă şi e contraindicată pentru că favorizează deseori complicaţii inflamatorii ale sferei genitale.

Sterilizarea

Nu este întotdeauna clasificată printre metodele contraceptive fiindcă e o soluţie definitivă. Este o intervenţie chirurgicală simplă, prin care medicul blochează trompele. Astfel, spermatozoizii nu mai pot să fertilizeze ovulul.
Avantaje:
– eficienţă mare: 99-100%
– nu are efecte secundare
Dezavantaje:
– e definitivă
– nu te protejează împotriva bolilor transmise sexual.

Întreruperea voluntară a sarcinii (avortul)

Este ultima soluţie la care poţi să recurgi pentru stoparea unei sarcini accidentale.
Dezavantaje:
– pot apărea foarte multe complicaţii
– există riscul sterilităţii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter