Aflatoxina, pericolul din lapte. Cum să te fereşti

De Diana Zagrean, pe

Ce alimente sunt cele mai expuse contaminării cu aflatoxină?

Aflatoxina se găseşte cel mai des în cafea, arahide, porumb, alune, condimente şi furaje pentru animale, respectiv în carne, ouă sau lapte produs de acestea, dar şi în băuturi alcoolice (distilate din cereale: whiskey bourbon, vodka).
Deşi sună periculos şi alarmant, aflatoxina nu contaminează neapărat alimentele pe care creşte mucegaiul Aspergillus flavus.
„Nu întotdeauna prezenţa ciupercii înseamnă prezenţa otrăvii, a toxinei în cereale sau lapte. Doar pentru că animalul este hrănit natural, în curtea omului cu furaje, nu înseamnă, însă, că este neapărat sănătos. Pentru aşa ceva există testele”, a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.

Cum ne ucide aflatoxina. De ce este cancerigenă ?

Toxinele din mucegaiul Aspergillus flavus care au fost ingerate de animale sunt trecute prin ficat. Acesta le transformă în ceva şi mai periculos, în aflatoxina M1.

Aflatoxina M1 este mult mai periculoasă decât cea B1. Aflatoxina M1 este cancerigenă numai în anumite situaţii: dacă ficatul bolnavului este deja afectat de hepatită, de exemplu, dacă dieta persoanei este bazată foarte mult pe carne, etc.

Citeşte şi Sănătate: Află totul despre ciroza hepatică, boala Micăi Niculescu

Care sunt mucegaiurile bune?

Faptul că aflatoxina este un produs al mucegaiurilor din mâncare nu trebuie să ne panicheze peste măsură. Autorităţile au retras de pe piaţă laptele şi brânza suspectate de contaminare, chiar dacă testele nu au fost terminate asupra loturilor.
În plus, nu toate mucegaiurile produc toxine cancerigene şi nu trebuie să fugim ori de câte ori vedem mucegai undeva.
Tâta timp cât fructele şi legumele mucegăite sunt aruncate, carnea este cumpărată din magazine autorizate şi lactatele au certificate sanitar-veterinare la zi, riscul de contaminare cu aflatoxină este mic.
Sortimentele de brânză cu mucegai, cum ar fi Brie, Camembert, Gorgonzola sau Roquefort conţin culturi atent selecţionate de mucegai, care nu produc aflatoxină.
În plus majoritatea acestor sortimente, precum şi anumite mezeluri (salam, cârnaţi şio şuncă, salam de Sibiu) sunt tratate cu mucegaiul din genul Penicillium, nu Aspergillus.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter