Aflatoxina, pericolul din lapte. Cum să te fereşti

De Diana Zagrean, pe

Scandalul laptelui infestat cu aflatoxină a luat amploare şi specialiştii se întrec în declaraţii, care de care mai alarmante sau menite să calmeze populaţia speriată. De fapt, mucegaiurile din alimente au fost mereu o sursă de toxine periculoase, mai ales că se pot răspândi în mai multe grupe de hrană. Află care mucegai te poate ucide şi care mucegaiuri sunt inofensive.

Ce este aflatoxina?

Aflatoxina este o substanţă cancerigenă eliberată de anumite tipuri de ciuperci (mucegaiuri) care infectează alimentele depozitate necorespunzător, în condiţii de igienă precară sau în mediu plin de umezeală.
„Este o otravă sintetizată de ciuperci microscopice, adică mucegaiuri, mai exact de Aspergillus flavus, un mucegai galben”, a declarat prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ea se găseşte cel mai des în cafea, arahide, porumb, alune, condimente şi furaje pentru animale, ţinute în condiţii de umezeală. Toxina din mucegai se transmite în corpul animalelor (vaci, păsări, etc) şi apoi, în corpul uman. Dacă unele animale elimină aflatoxina după un număr de zile, cercetătorii de la noi susţin că organismul uman nu poate scăpa de toxina cancerigenă.
Această substanţă a apărut în mâncarea europenilor de mulţi ani,dar în ţările civilizate s-au luat măsuri speciale de eliminare a ciupercilor nocive care produc aflatoxina. Astfel, fermele şi crescătoriile din străinătate au impus sisteme de filtrare a aerului, control al calităţii şi sisteme de eliminare a umezelii din depozite.

Cât lapte cu aflatoxină trebuie să bei ca să te îmbolnăveşti?

„Cantitatea de toxină care trebuie ingerată de cineva astfel încât să-i fie pusă în pericol sănătatea este de un nanogram pe kilogram corp pe zi, adică la o persoană de 70 de kilograme ar fi nevoie de 70 de nanograme de aflatoxină pentru a se îmbolnăvi. Fiind vorba de lapte, ar însemna să bem câţiva litri de lapte pe zi ca să fim afectaţi”, a spus Dr. Menci.
Citeşte mai departe şi află ce alimente sunt cele mai expuse contaminării cu aflatoxină, cum poate ea să provoace cancer şi care sunt mucegaiurile inofensive din alimentaţie, pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter