Obezitatea a devenit epidemie

De Erika Chivu, pe

Pentru că 2,6 milioane de persoane mor, în fiecare an de boli provocate de kilogramele în plus, cei de la OMS au ajuns la concluzia ca obezitatea a atins stadiul de epidemie.
Asociată, odată, cu statele dezvoltate, obezitatea este, astăzi, o problemă gravă şi în regiunile unde oamenii au veniuri mici şi medii, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii

În prezent, un miliard de adulţi sunt supraponderali, iar 300 de milioane suferă de obezitate. Dacă nu se găseşte un „leac”, peste cinci ani, numărul supraponderalilor va trece de 1,5 miliarde.

Mai trist este că nu numai adulţii sunt afectaţi de această boală. La nivel mondial, 42 milioane de copii sub cinci ani suferă din cauza kilogramelor în exces.

Ei au toate şansele să devină dulţi obezi dacă părinţii nu încearcă să le schimbe modul de viaţă. În plus, riscă să dezvolte diabet de tipul II şi boli de inimă la o vârstă foarte tânără, când ar trebui să se bucure de sănătate şi viaţă.

Alegerile alimentare ale copiilor şi nivelul activităţii fizice sunt influenţate nu numai de părinţi ci şi de gradul de dezvoltare economică, transport, mediul înconjurător, educaţie, marketing, industria alimentară. Din ce în ce mai des, aceste influenţe promovează un stil de viaţă greşit.

Dacă, până acum câţiva ani, eram obişnuiţi să auzim despre copiii şi adulţii subnutriţi, care mor de foame la propriu, OMS anunţă că, astăzi, obezitatea omoară mai mulţi oameni decât malnutriţia. 44% din cazurile de diabet, 23% din bolile cardiace şi până la 41% din tumorile maligne pot fi puse pe seama obezităţii.

OMS avertizează că obezitatea nu este uşor de combătut. Chiar dacă un supraponderal sau obez decide să devină responsabil şi să scape de kilograme pentru a-şi salva sănătatea, el are nevoie de un mediu care să-l ajute.

Oamenii trebuie susţinuţi atunci când vor să ducă o viaţă sănătoasă, adică au nevoie să găsească mâncare sănătoasă, să găsească locuri prielnice pentru sport, să poată cere ajutorul unui medic, etc.

Pentru a şti dacă ai o greutate normală, OMS recomandă indicele de masă corporală cu menţiunea că acesta nu li se potriveşte sportivilor, copiilor şi gravidelor. IMC se calculează ca greutatea în kilograme împărţită la pătratul înălţimii în metri (kg/m2).

Cifra obţinută trebuie să fie între  18,5 şi 24,9. Dacă ea depăşeşte 25 eşti supraponderală, iar dacă sare de 30 eşti obeză.

Foto: Shuttersotck

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter