Moștenim tendința de îngrășare de la părinți? Ce spune medicul

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Joi, 23 februarie 2023, 11:46

Suntem tot mai dolofani și mai sedentari și nici perioada de izolare din pandemie nu ne-a ajutat prea mult. Deși există mai mulți factori care contribuie la apariția obezității, cum ar fi regimul alimentar nesănătos și lipsa mișcării, și genetica poate influența, de asemenea, predispoziția unei persoane de a crește în greutate sau de a pierde kilogramele dobândite.

Mihai Ionescu, medic în chirurgia obezității, ne explică ce rol joacă moștenirea genetică în acumularea de kilograme care, în timp, poate duce la obezitate.

Metabolismul lent se moștenește din familie

Metabolismul constă în totalitatea proceselor prin care organismul transformă alimentele pe care le consumăm în energie. “Unii oameni se nasc cu un metabolism mai lent, ceea ce înseamnă că ard mai puține calorii și stochează mai multe grăsime decât ceilalți. Asta înseamnă că nu reușesc să-și mențină greutatea sau să slăbească atunci când este cazul”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Poftele ni se trag tot din familie

„Un alt factor care poate contribui la apariția obezității ține de influența anumitor gene asupra apetitului și a poftelor alimentare. Leptina este hormonul care are rol important în reglarea greutății corporale. Persoanele care au tendința genetică de a fi rezistente la efectele acestui hormon simt nevoia să mănânce mai mult până ajung la senzația de sațietate, ceea ce în timp duce automat la creșterea în greutate”, explică medicul.

Zona de pe corp unde acumulăm mai multă grăsime, determinată de genetică

Moștenirea genetică mai poate influența și distribuirea grăsimilor în organism. “Unii oameni sunt mai predispuși să depoziteze grăsimea în zona abdominală, ceea ce aduce un risc mai mare de probleme de sănătate, asta în comparație cu grăsimea stocată în alte zone ale corpului. Asta înseamnă că grăsimea abdominală este mai activă din punct de vedere metabolic și poate contribui la dezvoltarea tulburărilor metabolice, precum rezistența la insulină”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Factorii genetici care contribuie la apariția obezității

Factorii genetici pot fi împărțiți în două categorii: monogenici și poligenici.

„Obezitatea monogenă este cauzată de mutațiile care se produc într-o singură genă. Aceste mutații au ca rezultat creșterea apetitului, scăderea consumului de energie sau o combinație a ambelor. Acest tip de obezitate este rar și apare de obicei în copilărie. Exemple de obezitate monogenă includ deficitul de leptină și deficitul de receptor al melanocortinei 4.

Pe de altă parte, obezitatea poligenică este cauzată de interacțiunea mai multor gene cu factorii de mediu și comportamentali. Acest tip de obezitate este mai frecvent și afectează o mare parte a populației. Se crede că obezitatea poligenică este cauzată de interacțiunea a sute de gene care reglează apetitul, metabolismul și consumul de energie.

Una dintre cele mai cunoscute gene este cea a masei grase, asociată obezității (FTO). Persoanele cu un număr mare de variante ale genei FTO au un risc mai mare de a dezvolta obezitate. Alte gene care au fost legate de obezitate includ MC4R, BDNF și INSIG2”, mai spune specialistul.

„Este important de menționat însă că genetica nu este singurul factor care determină obezitatea. Factorii de mediu și comportamentali, cum ar fi obiceiurile alimentare proaste și un stil de viață sedentar, joacă, de asemenea, un rol semnificativ.

De exemplu, consumul unei diete bogate în alimente procesate și zahăr poate duce la creșterea în greutate, în timp ce activitatea fizică și menținerea unei diete sănătoase poate ajuta la prevenirea obezității. Înțelegând rolul pe care genetica îl joacă în obezitate, oamenii pot face alegeri mai bune cu privire la sănătatea lor și pot întreprinde demersuri pentru a o preveni.

Indiferent cum se ajunge la pragul obezității, este important să știm că aceasta vine la pachet cu o serie de boli precum diabet, hipertensiune, sau cancer, ce pot duce la deces. Operația de micșorare a stomacului poate fi o soluție și se recomandă persoanelor care au ajuns deja în stadiul obezității, în primul rând pentru a putea scăpa de pericolul acestor complicatii. Este important să apelăm la un chirurug cu experiență atunci când decidem să facem acest pas”, susține Mihai Ionescu.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter