Mărimea pantalonilor indică riscul de cancer

De Erika Chivu, pe

Ce număr porţi la pantaloni? Indiferent de greutatea pe care o arată cântarul, mărimea pantalonilor poate fi un indiciu asupra riscului de a face cancer.
Cei care par a fi în formă şi care au, aparent, o greutate normală nu sunt neapărat feriţi de bolile asociate cu obezitatea. Nu contează doar cantitatea de grăsime pe care o ai în organism, ci contează foarte mult locul unde s-a depus ea. Atunci când cântarul şi indicele de masă corporală arată o greutate normală, mărimea pantalonilor îţi poate spune dacă rişti să faci anumite forme de cancer. Asta arată rezultatele unui studiu olandez, citat de site-ul Yahoo Health.

Şoldurile late şi talia mare, arată o acumulare de grăsime intra-abdominală, un strat de grăsime care nu se depune între muşchii abdominali şi piele, ci în interiorul abdomenului, printre organele interne.

Studiul realizat la universitatea din Maastricht a inclus 2500 de voluntari, bărbaţi şi femei, şi a cercetat legătura dintre mărimea hainelor purtate şi indicele de masă corporală (IMC). S-a descoperit că cei ce au nevoie de fuste şi pantaloni mari au un risc crescut de cancer, deşi IMC  arată o greutate normală. La femei, mărimea fustei este direct proporţională cu riscul de cancer endometrial, iar la bărbaţi, numărul pantalonilor arată care e riscul de face cancer renal.
 
Asta înseamnă că mărimea hainelor purtate reflecta o distribuţie a ţesutului gras diferită de cea pe care o indică indicele de masa coporală.

Grăsimea intra-abdominală este diferită de cea subcutanată. Stratul de grasime aşezat între piele şi muschi este vizibil şi poate fi apucat cu degetele. Grăsimea intra-abdominală sau viscerală nu se vede, dar este mai periculoasă.

Încă din 2004 s-a stabilit că grăsimea viscerală este mai periculoasă pentru sănătate, ea presupunând un risc mai mare de diabet, boli cardiovasculare şi cancer. Totuşi, nici cei cu straturi de grăsime subcutanată nu sunt feriţi de bolile cronice. Grăsimea abdominală, oriunde ar fi ea aşezată, este un factor de risc pentru cele trei afecţiuni mentionate. Cei cu silueta în formă de măr, cu multă grăsime pe talie, sunt mai predispuşi bolilor cronice decât cei cu siluetă în formă de pară (grăsime aşezată pe şolduri, talie mai îngustă).

Nu se ştie încă de ce grăsimea nu se depune în acelaşi loc la toţi. Probabil că este vorba de ereditate. Dar, indiferent unde ai avea depozite de grăsime, îţi poţi proteja sănătatea dacă slăbeşti măcar câteva kilograme. Institutul Naţional pentru Cancer din SUA spune că, pierzând 5-10% din greutate îţi reduci considerabil şansele de a face boli grave.

Deşi se bănuia demult că ar exista o legătură între obezitate şi cancer, abia în 2001 s-a terminat studiul care a confirmat bănuiala specialiştilor. S-a stabilit atunci că obezitatea este un important factor de risc pentru cancerul de colon, de sân (dupa menopauză), endometru, rinichi şi esofag. Alte studii au arătat că excesul ponderal este, în parte, vinovat şi pentru cancerul de colecist, ovare şi pancreas.


Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter