Mami, sunt gravidă! Cum faci acest anunţ?

De Lumea Femeilor, pe

Vestea că fiica ta – o adolescentă – este însărcinată poate fi un şoc pentru tine, mai ales dacă nici măcar nu ai purtat cu ea prima discuţie despre sex. Ştii cum să reacţionezi?
 

Adună faptele!

Această veste nu este uşor de suportat, dar te-ai gândit cum se simte fiica ta? Vinovată, depăşită de situaţie, singură, speriată, chiar furioasă – de ce a trebuit să i se întâmple tocmai ei aşa ceva?! Nu este floare la ureche pentru o adolescentă să trăiască cu toate aceste sentimente. Fii blândă şi încearcă să înţelegi ce s-a întâmplat. Faptul că este însărcinată nu înseamnă că este mai puţin fiica ta. Nu ţipa la ea, o vei speria şi mai tare şi vei înrăutăţi situaţia. Gândeşte-te că poate s-a întâmplat ceva grav, că nu este vina ei, iar ruşinea şi teama au împiedicat-o să îţi spună ceva, până acum.

Şi tatăl trebuie să ştie

Ştii cine este „vinovat” pentru această situaţie dificilă? Oricare ar fi relaţia dintre fiica ta şi băiatul respectiv, este dreptul lui să ştie că urmează să fie tată. Este foarte posibil ca şi el să fie un adolescent speriat şi să nu dorească să îşi asume vreo responsabilitate. În plus, oricât de mult ţi-ar displăcea el, ca persoană, nepoţelul tău va dori să ştie cine este tatăl lui şi chiar să îl cunoască, într-o zi. Se poate ca şi el să dorească să se implice, totuşi, la un moment dat, în viaţa copilului. Dacă este aşa, trebuie să îi dai dreptul să îşi ducă la bun sfârşit îndatoririle de tată.

Soluţia NU este avortul

Nu hotărâ tu pentru ea! În nici un caz nu o obliga să facă un avort sau să ducă copilul la orfelinat, după naştere. Situaţia este delicată, dar se presupune că tu eşti persoana matură aici. Nu fi impulsivă! Îi poţi da sfaturi fiicei tale, dar ultima decizie trebuie să rămână a ei. Dacă o forţezi să facă ceea ce nu-şi
doreşte, o să trăiască toată viaţa cu regretul că a luat decizia greşită. Poate crezi
că un avort o să îţi aducă fiica „întreagă” înapoi, dar uiţi de actul sexual, de şocul resimţit când a aflat că este însărcinată, de lipsa ei de experienţă… Fiica ta nu va mai fi niciodată la fel, accept-o şi iubeşte-o, oricum ar fi.

MĂRITIŞ DIN OBLIGAŢIE?

Mulţi părinţi cred că o căsătorie ar rezolva toată problema. Aşa este, dacă „problema” sunt vecinii sau colegii tăi de la serviciu. Pentru cei doi adolescenţi, însă, căsătoria nu este o soluţie. Fiica ta îl iubeşte, măcar? Ar fi ajuns să discute despre căsătorie sau relaţia lor a fost doar o joacă de copii? Tu trebuie să te gândeşti la binele fiicei tale şi al nepoţelului, nu la ce „va spune lumea” despre această întâmplare. Este o perioadă în care are nevoie de tine şi de înţelepciunea ta, mai mult ca oricând.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter