Cei de la ţară, mai sănătoşi ca orăşenii

De Erika Chivu, pe

Locuitorii din mediul urban sunt mai expuşi bolilor netransmisibile, violenţei şi accidentelor. Ca recunoaştere a impactului pe care urbanizarea îl are asupra sănătăţii noastre…
… Ziua Mondială a Sănătăţii de anul acesta va avea ca temă „Urbanizarea şi sănătatea”.

Oamenii se mută de la ţară la oraş în căutarea unui loc de muncă mai bun şi a unei vieţi mai uşoare. Dar, dacă economiştii şi sociologii recunosc aspectele pozitive ale oraşelor, medicii sunt mai pesimişti.

Viaţa la oraş poate fi mai uşoară, dar nu este neapărat mai sigură şi, după cum ştim cu toţii, nu este mai sănătoasă.

Urbanizarea este asociată cu numeroase provocări în ce priveşte sănătatea populaţiei. Apa murdară, poluarea, violenţa, accidentele sunt principalele amentinţări la adresa „orăşenilor”.

În plus, urbanizrea înseamnă schimbări majore în modul de viaţă al oamenilor. Cei de la oraş au o alimentaţie greşită, fumează, beau alcool şi sunt sedentari, lucruri care constituie factori de risc pentru mai multe boli netransmisibile, precum diabetul, afecţiunile cardiovasculare, cancerul.

De altfel, oraşele au fost întotdeauna o ameninţare pentru sănătatea locuitorilor, având o rată a mortalităţii mai mare decât aşezările rurale. Multe oraşe au supravieţuit numai datorită fluxului continuu de locuitori noi care îi înlocuiau pe cei decedaţi.
 
Starea de sănătate a celor care locuiesc în mediul urban depinde de mai mulţi factori, printre care infrastructura, accesul la servicii medicale, venitul, educaţia. Aşa se face că cei cu venituri reduse sunt mai expuşi anumitor afecţiuni cronice, bolilor transmisibile (HIV, tuberculoză), dar şi violenţei sau accidentelor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că un plan de urbanizare atent schiţat poate încuraja comportamentele sănătoase şi poate contribui la siguranţa locuitorilor. Autorităţile sunt încurajate să investească în zone dedicate sporturilor, să vegheze la siguranţa alimentară, să controleze respectarea legilor privind fumatul.
 
OMS, care organizează Ziua Mondială a Sănătăţii a ales tema de anul acesta pornind de la câteva cifre legate de urbanizare: peste trei miliarde de persoane locuiesc în oraşe; în 2007, procentul populaţiei care locuieşte în mediul urban a depăşit, pentru prima dată în istorie, 50%; până în 2030 se estimează că şase din zece persoane vor trăi în mediul urban; în următorii 30 de ani, întreaga creştere demografică va avea loc în mediul urban.

Pe 7 aprilie, când se serbează Ziua Mondială a Sănătăţii, oraşele sunt invitate să deschidă spaţii dedicate sănătăţii (mişcare în parc, discuţii, campanii de curăţenie, etc) sau să interzică accesul autovehiculelor pe anumite zone, care vor fi rezervate sportului, întâlnirilor cu prietenii, meselor sănătoase cu mâncare locală.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter