Kombucha, ciuperca vindecătoare din borcanul cu ceai

De Oana Savin, pe Ultimul update Joi, 23 martie 2023, 14:14
Kombucha, sau ciuperca din borcanul cu ceai, a fost descoperită în urmă cu 2000 de ani, în China, în timpul dinastiei Tsin. Se spunea despre ea că ar oferi nemurirea întrucât era o viețuitoare ciudată: creștea doar în ceai negru neîndulcit și se dezvolta rapid, ca o masă gelatinoasă. Lichidul gălbui, obținut prin filtrarea sa avea un gust plăcut și înviorător.

Această ciupercă a fost oficializată ca leac câteva sute de ani mai târziu, în Japonia, când împăratul Inkyo suferea de o boală digestivă gravă. Un medic venit din China a apărut la curtea împăratului oferindu-i o băutură preparată din ciuperca miraculoasă. Împăratul s-a vindecat ca prin farmec și s-a simțit și mai tânăr și mai viguros ca niciodată.  El a numit ciuperca după numele medicului chinez care i-a adus-o: Kombucha.

Ce este Kombucha

Kombucha este o colonie de nu mai puțin de 12 specii de microorganisme care conviețuiesc în simbioză. În principal, colonia este compusă din bacterii „prietenoase” și ciuperci care transformă zahărul în care cresc, precum și principiile active ale ceaiului negru, în substanțe cu efecte vindecătoare remarcabile.

Citește și: 3 tipuri de ciuperci care ajută la tratarea cancerului

Secretul puterii vindecătoare a ciupercii

Cu toată că analiza chimică a acestei ciuperci nu a fost elucidată complet, se știe că ea conține cantități mari de Vitamina C, precum și vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifică proprietățile sale reîntineritoare și de stimulare a rezistenței naturale a organismului.

De asemenea ea conține substanțe antibiotice și antivirale foarte puternice.

Cea mai importantă proprietatea a sa este cea detoxifiantă, fiind utilizată în tratarea reumatismului, a gutei, precum și a bolilor de piele.

Ea conține și substanțe cu efecte hormonale, fiind recomandată pentru vârstnici precum și pentru copii.

Cum se obține Kombucha

Într-un vas cu un litru de apă clocotită se pun 2 lingurițe de ceai negru. Se acoperă și se lasă să infuzeze timp de 30 de minute, după care se strecoară și se amestecă bine cu 100 grame zahăr.

Ceaiul obținut se lasă să se răcească complet, până ajunge la temperatura casei, după care se pune într-un borcan cu gura largă.

În borcan se adaugă apoi un strat gelatinos de Kombucha și câteva drojdii dintr-o cultură veche, după care se acoperă gura borcanului cu tifon.

Ceaiul va fermenta imediat, dar se lasă să stea între 8 și 12 zile, după care se filtrează.

După ce trec 12 zile se face filtrarea prin tifon, iar lichidul obținut se trage în sticluțe ce se țin la rece, fiind valabile 15 zile.

Masa gelatinoasă se folosește pentur noi culturi.

Citește și: Dieta cu ciuperci, metoda prin care Katy Perry îşi menţine silueta

Boli în care este folosită Kombucha

Constipație, colită de putrefacție – se țin cure de minim o lună cu Kombucha, care reechilibrează flora intestinală. Se beau minim două pahare pe zi, de regulă pe stomacul gol.

Hemoroizi – în fiecare dimineață se beau două căni de Kombucha. Are efecte antiinflamatoare și tonice venoase

Reumatism, gută – o cură de două luni în care se consumă zilnic jumătate de litru.

Prevenirea și combaterea aterosclerozei și hipertensiunii – se administrează trei pahare de Kombucha pe zi, în cure cu o durată de minim trei luni.

Dureri de cap de origine nervoasă – se consumă 2-3 pahare de Kombucha, iar migrenele care apar pe fondul stresului vor dispărea

Gripă, guturai, boli epidemice – studii recente de laborator au pus în evidență faptul că anumite substanțe secretate de Kombucha au efecte de neutralizare a virușurilor și a majorității bacteriilor. Mai mult, acest remediu este un stimulent puternic al imunității pe termen lung. De regulă, se fac cure de două săptămâni pentru întărirea rezistenței naturale a organismului, timp în care se consumă jumătate de litru pe zi de preparat.

Stări de anxietate, iritabilitate – Băutura din Kombucha liniștește nervii, alungă tristețea și redă pofta de viață. Se consumă zilnic înainte de fiecare masă câte o jumătate de pahar.

Adjuvant în tratarea calculozei renale și biliare – se bea în fiecare dimineață câte un litru de Kombucha, de preferință dimineața, timp de 7 zile.

Adjuvant în tratamentul cancerului – Prin efectele sale intens depurative, de stimulare imunitară și vitaminizante este un remediu excelent de protecție împotriva cancerului. Poate fi folosit în tratarea cancerului de colon în formă incipientă sau a leucemiei. Se bea un litru de ceai pe zi, în locul apei, în cure de minim 45 de zile.

Atenuarea efectelor intoxicațiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deșeuri radioactive – Se consumă un litru de preparat pe zi, în cure de 30 zile, cu 7 zile pauză între ele.

Amigdalită, dureri de gât – se fae gargară cu un pahar de ceai. În plus se bea zilnic câte o jumătate de litru de ceai până la însănătoșire.

Ten cu aspect încărcat – se curăță tenul în fiecare seară cu un tampon de vată înmuiat în ceai. Se consumă dimineața, pe stomacul gol, 1-2 pahare de Kombucha.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter