Femeia care naşte de două ori într-o lună

De Erika Chivu, pe

O sarcină cu doi copii nu este o noutate, doar se nasc gemeni în fiecare zi. Dar o americancă este însărcinată cu doi copii care nu sunt gemeni, fiind concepuţi la distanţă de o săptămână.
Angie Cromar, o americancă din statul Utah, poartă în pântec doi copii. Până aici nimic deosebit. Numai că doctorii ei au constat cu uimire că cei doi copii sunt în faze diferite ale dezvoltării embrionare: unul fusese conceput cu cinci săptămâni şi patru zile înaintea ecografiei, iar celălalt avea şase săptămâni şi o zi.

Aşa ceva a fost posibil fiindcă Angie s-a născut cu o boală rară: are două utere, ambele perfect funcţionale. Ea a mai fost însărcinată, dar este prima oară când poartă în pântec doi copii.

Doctorii spun că este un caz foarte rar, şansele fiind de 1 la cinci milioane. Femeia este încântată de un asemenea eveniment, dar pentru că este moaşă, ştie foarte bine că riscă să nască prematur şi să aibă complicaţii la naştere. Sarcina ei este considerată cu risc crescut.

Alte femei cu două utere

 
Deşi se întâmplă foarte rar, au mai fost cazuri asemănătoare. În 1961, o femeie care avea două utere, două coluri şi două vaginuri, a născut doi copii sănătoşi, care nu erau gemeni.

Douăzeci de ani mai târziu, o femeie care avea două utere a născut tripleţi. Doi dintre ei au fost gemeni şi s-au dezvoltat în uterul stâng, iar al treilea a fost conceput separat şi a crescut în uterul drept. Gemenii s-au născut la câteva minute unul după altul, pe când fratele lor a venit lume după 72 de zile.

Gravida care a rămas însărcinată

Dar cel mai ciudat caz de acest gen este al Juliei Grovenburg, o altă americancă însărcinată cu doi copii în acelaşi timp. Ea are un singur uter, dar a apărut o altă ciudăţenie: femeia a continuat să ovuleze, deşi rămăsese deja însărcinată. La primul control medicii au observat un singur embrion, iar la a doua ecografie, făcută câteva săptămâni mai târziu au găsit un copil în plus. Cel de-al doilea embrion era cu trei săptămâni mai mic decât primul.

În mod normal, schimbările hormonale de la începutul sarcinii opresc ovulaţia, iar mucoasa uterină se modifică aşa încât un nou embrion să nu se mai poată implanta. În cazul Juliei nu s-a întâmplat aşa. Medicii n-au găsit o explicaţie.
Se pare că de-a lungul istoriei au mai existat 10 astfel de cazuri în care o femeie gravidă a rămas însărcinată din nou. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter