Gazul radioactiv din casele noastre. Cum favorizează apariția cancerului

De Unica.ro, pe
O profesoară din Galați a făcut o descoperire pe cât de interesantă, pe atât de îngrijorătoare. În urma unor studii, aceasta a aflat că în locuințele noastre se ascunde un gaz radioactiv ce poate fi cancerigen pentru organismul nostru. 

Antoaneta Ene (54 de ani), profesor universitar la departamentul Chimie, Fizică şi Mediu din cadrul Facultăţii de Ştiinţe si Mediu din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, a descoperit că radonul, un gaz radioactiv inodor şi incolor, care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ şi este emanat de gresia și pereţii din locuinţele noastre, este a doua cauză a apariţiei cancerului la plămâni, după fumat, conform adevărul.ro.

Dacă o încăpere nu este aerisită câteva minute în fiecare zi, radonul se acumulează în concentraţii periculoase pentru sănătatea umană.

”Este nevoie ca la nivel naţional să se instituie un program de monitorizare a radonului. Acesta este un gaz radioactiv, care rezultă din sol şi chiar din podea. Gresia şi materialele de construcţie din locuinţele noastre conţin izotopi radioactivi, din seriile uraniului şi toriului. Aceştia se dezintegrează. Capii de serie, cum spunem noi, au timpul de înjumătăţire de 1010 ani. Unul dintre aceşti izotopi de dezintegrare este radonul, care se prezintă sub forma unui gaz, pe care îl inhalăm şi care este cancerigen. Cea mai bună cale de a nu îl inhala este aerisirea zilnică a camerelor din locuinţă. Populaţia nu cunoaşte, din păcate, aceste lucruri şi este bine să fie informată”, a povestit cadrul didactic.

Pasiunea pentru fizică i-a trasat drumul în viață și Antoaneta Ene a ajuns să fie un nume cunoscut în domeniul fizicii și al cercetărilor științifice. Pe lângă cărțile și articolele scrise, studiile și proiectele despre poluarea atmosferică, profesorul stabileşte prin analize extrem de minuţioase cât de periculoase sunt și anumite metale pentru sănătatea umană.

Profesorul a realizat, în colaborare cu alţi cercetări din România, hărţi cu nivelul de poluare a ţării, existând acum posibilitatea comparării anumitor poluanţi cu cei existenţi în alte state europene.

”Ţările din partea centrală şi de sud-est a Europei au un nivel de poluare mai ridicat faţă de ţările vestice. Este vorba de partea de industrie, dar mulţi poluanţi rezultă şi din folosirea combustibililor la maşini, în special plumbul şi vanadiul. În plus, mai sunt zone industriale, care chiar dacă şi-au încetat activitatea, mă refer la podişul Transilvaniei şi zonele miniere, unde solul a rămas poluat. În funcţie de condiţiile meteorologice, aceşti poluanţi sunt transportaţi sub formă de praf în alte zone ale ţării”, spune profesoara.

Aceasta este implicată și în cercetarea radioactivităţii mediului şi studiul apariţiei poluanţilor organici persistenţi în soluri prin tehnici cromatografice. Astfel, a descoperit că arderea vegetației uscate sau un banal grătar în aer liber sunt activități toxice pentru organismul nostru.

”Orice ardere a unui material organic conduce la emisia hidrocarburilor aromatice polinucleare în aer, acestea făcând parte dintr-o clasă de 16 compuşi, din care şapte sunt cancerigeni”, avertizează Antoaneta Ene.

Sursă foto: Adevarul.ro

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter