Fără calorii sau fără grăsimi: Care dietă e mai bună?

De Diana Zagrean, pe

Adepţii dietelor moderne încă se ceartă pe supremaţie. Fără calorii sau fără grăsimi: Care dietă e mai bună? Află dacă ţi se potriveşte o dietă săracă în grăsimi sau dacă tot ce trebuie să faci ca să slăbeşti este să reduci carbohidraţii din alimentaţie.
 

Grăsimile te slăbesc?

Un studiu recent al Universităţii Tulane a arătat că problema dietelor a fost pusă greşit timp de zeci dacă nu sute de ani.
În ciuda deceniilor de reducere a grăsimilor şi miilor de specialişti care te avetizau că grăsimile din mâncare sunt duşmaul tău, studiul de la Tulane arată că dacă mănânci mai multe grăsimi poţi să-ţi reduci atât greutatea, cât şi riscul de boli cardiovasculare asociate.
Asta nu înseamnă că trebuie să te arunci fericită pe burgeri, cartofi prăjiţi şi brânzeturi untoase.
Studiul trebuie analizat cu atenţie, deoarece cercetătorii au omis anumite aspecte. Nu toate grăsimile sunt la fel.

Ce înseamnă „dietă low-fat” (puţine grăsimi)?

Ceea ce numesc ei dietă săracă în grăsimi înseamnă ca 30% din caloriile consumate zilnic să vină din alimente grase, cu nu mai mult de 7% calorii venind din grăsimi saturate.
O persoană care citeşte aceste rânduri poate să înţeleagă că poate mânca de trei ori pe zi la fast food şi tot s epoate încadra în ceea ce cercetătorii numesc „dietă săracă în grăsimi”.
Problema cu studiul este că cercetătorii au analizat dietele americanilor obezi, care consumă ZILNIC câţiva burgeri, cartofi prăjiţi şi sucuri carbogazoase. Apoi au redus cantităţile şi au arătat că oamenii au pierdut kilograme.
Doar pentru că reduci o cantitate uriaşă de grăsimi la o cantitate mare de grăsimi şi începi să pierzi kilograme, nu înseamnă că mănânci sănătos, sau că grăsimile consumate sunt bune.
Potrivit unor alte studii, o dietă săracă în grăsimi, la care iei în calcul şi caloriile, carbohidraţii şi cantitatea de fibre şi proteine toate în raport unele cu altele şi asociate cu exerciţii fizice oferă rezultate spectaculoase, care durează mai mult.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter