Deodorantele provoacă cancer mamar? Ce spun experții

De Unica.ro, pe

Două noi studii cu privire la pericolul pe care îl reprezintă deodorantele asupra sănătății au stârnit din nou dezbateri în lumea științifică. Accentul a fost pus pe efectul aluminiului asupra celulelor mamare.

Studiile efectuate scot la iveală noi informații despre modul în care deodorantele ar putea duce la apariția de cancer mamar. Acestea au fost realizate de un grup de cercetători de la Fondation des Grangettes şi de la Centre d’Onco-Hématologie, în colaborare cu Universitatea din Oxford şi conduse de oamenii de ştiinţă elveţieni André-Pascal Sappino şi Stefano Mandriota. 

Deodorantele provoacă cancer mamar? Ce spun experții

Deși studiile anterioare au dus la concluzia că sărurile de aluminiu nu pot produce cancer mamar, noile studii demonstrează că acestea ar putea avea un efect negativ asupra sănătății.

Cercetătorii au efectuat o serie de teste pe celule de hamster şi au arătat că celulele mamiferelor, inclusiv cele din glanda mamară, atunci când sunt expuse in vitro la săruri de aluminiu, „au încorporat rapid acest metal”. La 24 de ore de la expunere, în aceste celule a apărut o instabilitate genomică sub forma unei alterări a structurii şi a numărului de cromozomi, potrivit Digi24.

Citește și: Cum se face corect autopalparea sânilor, pentru a depista cancerul de sân

Cancer de sân: 5 metode de depistare a bolii

Câți ani are cea mai tânără pacientă diagnosticată cu cancer de sân

Femeile matinale prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân

Oamenii de știință au precizat că este cunoscut faptul că acest fenomen a fost observat în timpul transformărilor maligne cauzate de agenţi cancerigeni dovediţi şi, prin urmare, „confirmă potenţialul cancerigen” al aluminiului asupra celulelor mamare.

Experții mai atrag atenția că sărurile de aluminiu nu sunt folosite doar în antiperspirante, ci și în alte produse comsmetice, cum ar fi cele de protecție solară.

Sursă foto:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter