De ce îşi ucid mamele nou-născuţii

De Stela Moisescu, pe

Buletinele de ştiri nu mai contenesc cu poveşti cutremurătoare despre mame pentru care copilul căruia tocmai i-au dat viaţa este numai bun de aruncat la gunoi… la propriu!

Deşi tinzi să le cataloghezi faptele ca fiind de o răutate inimaginabilă, medicii specialişti spun că femeile care comit pruncucidere suferă de o boală mentală, vecină cu schizofrenia, denumită „negarea sarcinii” (pregnancy denial). Aşadar, cele care recurg la astfel de fapte după ce au născut, sunt tulburate psihic încă de la începtul sarcinii.

Ele neagă faptul că au rămas însărcinate, refuză să apeleze la serviciile unui medic ginecolog şi încearcă să îşi ascundă sarcina, inclusiv faţă de soţ. „Negarea sarcinii este atât de puternică încât nici măcar nu concep să facă un chiuretaj„, explică Michel Delcroix, medic ginecolog.

Atunci când inevitabilul se produce şi dau naştere nou-născutului, femeile, devenite subit mame, încearcă să muşamalizeze „tragedia”, uneori în cel mai drastic mod cu putinţă, luând viaţa bebeluşului, potrivit time.com.

Femeile se află într-o stare psihotică, în care apare obsesia de a ucide pentru a-şi redobândi realitatea non-maternă. „Tocmai de aceea, este mai important să tratăm boala care cauzează aceste crime, decât să le pedepsim pur şi simplu pe autoarele lor”, argumentează medicul.

Psihiatrul Pierre Lamothe conchide că aceste femei nu îşi văd copilul ca pe o fiinţă reală şi nu reuşesc să evolueze din punct de vedere psihologic la statutul de mamă.

Dar care sunt cauzele pentru care o femeie ajunge să îşi nege cu atâta vehemenţă statutul matern?

Delcroix enumeră diverse traume precum violenţa sau violul, admiţând însă că există şi alte cauze, mai puţin evidente, precum inabilitatea de a te vedea în postura de mamă. Medicul precizează că negarea sarcinii poate să apară şi în cazul femeilor care sunt deja mame, dar şi în cazul celor care şi-au acceptat sarcina, dar nu pot să accepte naşterea în sine.

El afirmă că se înmulţesc cazurile de negare a sarcinii, în mare parte pentru că factorii sociali sunt în continuă schimbare. Prioritatea de a deveni mamă este tot mai scăzută în rândul femeilor, ele având acum ţeluri profesionale mult mai înalte.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter