De ce fac femeile avort și cum decurge procedura de întrerupere de sarcină

De Laura Davidescu, pe

 

Să primești vestea că ești gravidă poate fi o bucurie, dacă îți doreai de multă vreme un copil, dar în multe cazuri, neprevăzutul îți poate încurca planurile. Și atunci te vezi nevoită să faci o întrerupere de sarcină, așa-numitul avort la cerere.

Trecând peste discuțiile de ordin moral sau religios, faptul că milioane de femei în lumea întreagă fac avorturi la cerere este o certitudine. La prima vedere, ești tentată să le judeci pe acestea ca fiind: adolescente, neglijente sau chiar ignorante. Dar dacă îți spunem că, practic, jumătate dintre femeile care au împlinit 45 de ani au făcut cel puțin o întrerupere de sarcină? Oricâte măsuri de prevedere ți-ai lua, singurele două metode contraceptive garantate 100% sunt sterilizarea și… abstinența. În rest, fie că e vorba de prezervativ, pilule, dispozitive locale sau metode naturale (gen “calendarul zilelor fertile”), există un anumit grad de risc în a rămâne însărcinată.

Cele mai frecvente motive invocate de femei pentru a renunța la copil

  • nu se simte pregătită să devină mamă
  • nu are posibilităi financiare să crească un copil
  • nu vrea să fie părinte singur
  • nu vrea să se afle că întreține relații sexuale sau că este însărcinată
  • se consideră prea tânără
  • are deja copii și nu-i mai dorește încă unul
  • partenerul nu este de acord să aibă un copil
  • are probleme de sănătate, ea sau fătul
  • sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest

Până când poți face avort

După ce iei o asemenea hotărâre, e bine să știi că intervenția nu se poate face decât în trimestrul I de sarcină (primele 12-13 săptămâni). Vârsta sarcinii trebuie confirmată printr-o ecografie. Dacă este vorba de o sarcină mai mare și există indicații de avort terapeutic, întreruperea se poate efectua și în trimestrul al doilea, dar nu se mai face pe cale vaginală, ci prin tăierea chirurgicală a uterului (mica cezariană).

Chiar dacă provocarea avortului se poate face și cu ajutorul anumitor medicamente, procedura cel mai des utilizată este cea chirurgicală, prin aspirarea fetusului din uter.

Iată, pe scurt, cum decurge procedeul: se dezinfectează vaginul, medicul face o injecție cu anestezic în colul uterin, apoi introduce prin col, pe rând, niste cilindri cu diametru din ce în ce mai mare, pentru a-l dilata. Cu cât sarcina este mai avansată, cu atât dilatația necesară pentru eliminarea fetusului este și ea mai mare. Poate fi puțin dureros, în ciuda anestezicului. Urmează aspirarea intrauterină, finalizată de curățarea mucoasei cu ajutorul unei chiurete (arată ca o linguriță cu margini tăioase și coadă lungă). Totul durează 15-20 de minute. După terminarea chiuretajului, în mod normal, sângerarea este redusă sau chiar absentă.

Bine de știut – cât costă un avort

Avortul la cerere se plătește atât la clinicile private (costă în jur de 500-800 lei), cât și la secțiile de Ginecologie din spitalele de stat (tariful este în jur de 200 lei). Conform legislației românești, dacă femeia însărcinată este minoră, procedura nu poate fi efectuată decât cu acordul scris al unui părinte și numai într-o unitate spitalicească de stat.

Foto – Shutterstock

Te-ar mai putea interesa și

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter