7 trucuri ca să te laşi de fumat

De Lumea Femeilor, pe

Îţi doreşti din ce în ce mai mult să te laşi de fumat, dar nu ai curaj? Noi îţi dăm câteva sfaturi care s-ar putea să-ţi fie de ajutor. Esenţială rămâne ambiţia

1. Ai încredere în tine

Convinge-te că poţi renunţa la fumat. Gândeşte-te la cele mai dificile situaţii pe care ai fost nevoită să le depăşeşti sau cărora le-ai făcut faţă cu succes. În definitiv, eşti o învingătoare şi totul depinde de tine!

2. Motivează-ţi alegerea!

Fă-ţi o listă pe care să notezi de ce vrei să renunţi la fumat (beneficiile acestei decizii): o viaţă mai lungă şi o sănătate mai bună, pentru familia ta, pentru a face economii, pentru a mirosi mai bine etc. Ştii prea bine de ce e rău să fumezi – de ce nu ai avea sistematizat şi tot ce vei obţine prin renunţarea la fumat? Citeşte lista în fiecare zi !

3. Fă-ţi cunoscută decizia!

Cere familiei şi prietenilor tăi să-ţi respecte decizia de a te lăsa de fumat! Roagă-i să te ajute să treci peste momentele dificile şi să nu te judece. Informează-i că, probabil, vei fi ceva mai nervoasă şi că vei avea nevoie de suportul lor moral.

4. Stabileşte ziua în care vei face «marele pas»

Programează-ţi ziua în care vei renunţa la ţigări pentru totdeauna. Noteaz-o în calendar. Pregăteşte-te pentru aceasta. Eventual, poţi ţine şi o mică ceremonie în care să fumezi ultima ţigară.

5. Fă sport!

Exerciţiile sunt pur şi simplu incompatibile cu fumatul. Acestea te vor ajuta să scapi de stres şi îţi vor ajuta corpul să-şi revină după răul pe care l-au făcut ţigările. Dacă e nevoie, începe lent, cu o scurtă plimbare, o dată sau de două ori pe zi.

6. Respiră adânc

Fă câteva exerciţii de respiraţie, în fiecare zi, a câte 3 -5 minute. Inspiră pe nas foarte lent, ţine-ţi respiraţia câteva secunde şi expiră la fel de lent, pe gură. Încearcă să faci acest exerciţiu cu ochii închişi. În tot acest timp, străduieşte-te să vizualizezi cum va fi viaţa ta după ce vei deveni nefumătoare: cum vei refuza o ţigară, cum vei fi lăudată şi apreciată pentru ce ai făcut, cât de bine va mirosi la tine acasă etc. Vizualizarea ajută foarte mult.

7. Evită situaţiile «tentante»

Individualizează situaţiile în care simţi nevoia de a aprinde o ţigară: stresul, sfârşitul mesei, sosirea la serviciu, intrarea într-un bar etc. Evită-le sau, dacă ţi se pare imposibil, găseşte alternative pentru aceste situaţii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter