Cum a depistat un chirurg că are cancer, cu ajutorul telefonului mobil

De Amelia Matei, pe Ultimul update Joi, 30 noiembrie 2017, 12:30
John Martin, un medic american specializat în chirurgie vasculară, a depistat celule canceroase în propriul său gât, folosind un aparat cu ultrasunete, denumit Butterfly IQ, și un telefon iPhone.

Chirurgul a testat dispozitivul medical după ce a fost convins de către creatorii săi să îl folosească pentru a vedea dacă este util în scanarea cu ultrasunete a corpului uman.

După ce și-a aplicat gelul pentru ultrasunete și a pus aparatul conectat la Iphone pe gât, Martin a găsit o masă de trei centimetri, care indica un cancer de celule scuamoase. Din fericire, boala a fost depistată devreme și, după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale care a durat cinci ore și jumătate, John Martin va trece printr-un tratament radiologic.

Butterfly IQ, funcționează trimițând sunete în corp și captând ecourile. De obicei, undele sonore sunt generate de cristale care vibrează, însă Butterfly IQ  folosește 9.000 de micro-tobe gravate pe un cip semiconductor. El poate fi folosit chiar și de persoanele fără pregătire medicală.

Dispozitivul arată ca o mașină de ras electrică și se conectează la telefonul mobil, momentan acesta fiind compatibil doar cu iPhone. Trebuie plasat pe zona corpului care se dorește a fi examinată, iar pe telefon va apărea o imagine cu ultrasunete alb-negru.

„Am suficientă experiență încât să-mi dau seama că e ceva în neregulă imediat ce am văzut imagini negre și gri pe ecranul telefonului”, a spus medicul, care înainte de test resimțea un „sentiment incomod de grosime în gât”.

Dispozitivul va fi disponibil pe piață începând cu 2018 și costă în jur de 2.000 de dolari.

Citește și – A învins cancerul cervical, iar acum dezvăluie simptomele banale pe care nu trebuie să le ignori

Citește și – De ce ne îmbolnăvim de cancer? Un medic oncolog ne oferă explicația

Foto – 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter