Cori Grămescu te învaţă să mănânci sănătos de Sărbători

De Erika Chivu, pe

În România, nu există Sărbători fără mese bogate. Află de la Cori Grămescu cum poţi să te bucuri de mâncare fără indigestie şi kilograme în plus.
Având în vedere că în fiecare casă masa de Crăciun este foarte bogată în alimente grele, puţini sunt cei care ies din vacanţa de iarnă fără cel puţin o indigestie şi câteva kilograme în plus.

Cum prepari sănătos alimentele tradiţionale de Sărbători

Însă Cori Grămescu, antrenor de fitness şi nutriţionist, crede că ne putem bucura de mâncărurile tradiţionale fără să ne punem sănătatea sau silueta în pericol. Trebuie doar să înlocuim anumite ingrediente.
„Pentru Crăciun, putem apela la curcan sau vită ca să reducem din conţinutul de grăsimi. De exemplu, sarmalele se pot face din amestec de pulpă de porc şi vită, fără grăsime animală adăugată sau afumătură. În plus, se pot prepara mai sănătos, prin fierbere în apă şi suc de roşii”, recomandă Cori.
Ca şi garnitură lângă friptura de porc se pot folosi legumele crude, fierte sau sub formă de salată, în locul cartofilor. Sau chiar poţi înlocui friptura de porc cu una delicioasă şi sănătoasă de curcan. Tot din curcan poţi prepara piftie, iar dacă aduni grăsimea în exces de pe suprafaţa gelatinei ai scăpat de multe calorii.
Cori Grămescu mai spune că nu trebuie să te abţii de la tradiţionala salată boeuf, dar poţi să o prepari folosind maioneză de casă cu un conţinut redus de ulei.
„Prăjiturile pot fi completate cu fructe de sezon precum portocale, mandarine, ananas şi papaya, care ajută la eficientizarea digestiei”, mai spune antrenorul de fitness. Cori atrage atenţia asupra mărimii porţiilor. Dacă guşti din toate câte puţin nu există riscul să te îngraşi de Sărbători.

Cum mănânci sănătos în post

Pentru că postul nu s-a terminat încă, Cori are şi câteva recomandări privind dieta de din această perioadă.
„Este important să ne ferim de junk food-ul de post: şniţele de soia cu aromă de porc, burgerii vegetali şi celebrii covrigi. Un meniu sănătos şi echilibrat de post trebuie să conţină legume de sezon.”
În această perioadă a anului poţi consuma rădăcinoase – morcovi, ţelină, sfeclă – iar pentru a-ţi asigura necesarul de proteine în lipsa preparatelor din carne, caută linte, naut, quinoa, germeni de broccoli, schinduf si lucerna, ciuperci, hrisca, mei, amaranth.
“Diversificarea meniului se poate face cu legumele de import sau dintre cele care se pastreaza peste iarna, cum ar fi prazul, ardeii, salatele, vinetele si maslinele verziŢ, mai spuen Cori. Ea nu exclude fasolea şi varza, alimente tradiţionale de post, însă ne recomandă să limităm consumul de pâine albă, cartofi şi orez. Acestea „îngraşă” destul de mult, mai ales în combinaţie cu ulei sau margarină, ca în produsele de patiserie.
Află de ce te îngraşi când ţii post!
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter