Cerealele integrale previn hipertensiunea arterială

De Erika Chivu, pe

Se ştie deja că cerealele integrale îţi dau energie şi previn constipaţia. Dar de curând s-a descoperit că ele ajută şi la controlul tensiunii arteriale.
Un studiu publicat într-o revistă americană de nutriţie a arătat că persoanele care consumă zilnic cel puţin 50 de grame de cereale integrale sunt ferite de hipertensiunea arterială cronică, boală care poate duce la anevrisme, insuficienţă cardiacă, atac vascular cerebral şi multe alte probleme grave.

Cum anume influenţează cerealele sănătatea cardiovasculară nu se poate spune încă. Cert este că, dintre toate componentele bobului, cel mai sănătos este, din acest punct de vedere, învelişul exterior (tărâţa), care este eliminat, din păcate, prin procesul de rafinare. Legătura dintre cerealele integrale şi tensiunea arterială s-a menţinut chiar şi atunci când cercetătorii au luat în considerare consumul de fructe şi legume, aportul de vitamine şi, în general, modul de viaţă al participanţilor la studiu. Asta înseamnă că, indiferent dacă trăieşti sănătos sau nu, consumul de cereale integrale îţi protejează inima.  
 
Cele mai recente recomandări ale organizaţiilor mondiale de sănătate includ 85 de grame de cereale integrale pe zi, însă puţini sunt cei care reuşesc să consume atât, majoritatea preferând cerealele rafinate.

Care este diferenţa?

Şi cerealele rafinate sunt bune. Conţin carbohidraţi complecşi, vitamine, minerale şi foarte puţine grăsimi. Însă cerealele integrale au ceva în plus. Atunci când sunt procesate, boabele cerealelor îşi pierd pericarpul ( sau tărâţa) şi germenul (partea din care se naşte o nouă plantă), păstrând numai endospermul, adică partea făinoasă. Endospermul conţine vitamine şi minerale, dar în cantităţi mici. Nutrienţii sunt concentraţi în germen, iar fibrele sunt în pericarp. De aceea este important să alegi cerealele integrale, care conţin mai multe vitamine, minerale şi mai ales fibre, acea parte a plantelor care nu poate fi digerată. Fibrele se umflă în stomac şi te ajută să te saturi mai repede, apoi trec aşa cum sunt în colon, unde previn constipaţia.

Pe lângă faptul că previn hipertensiunea arterială, cerealele integrale sunt o sursă excelentă de energie, îţi păstrează glicemia în limite normale, îţi menţin silueta, contribuie la echilibrul digestiv şi ajută la prevenirea cancerului. Printre vitaminele conţinute se numără şi acidul folic, deci sunt mai mult decât indicate viitoarelor mămici.
 
Cum introduc cerealele integrale în dieta mea?

E foarte simplu: înlocuieşti pâinea albă cu cea integrală, mănânci cereale la micul dejun, alegi orezul brun în locul celui alb, alegi popcorn-ul ca gustare şi schimbi pastele albe cu cele integrale. Pentru toate produsele pe bază de cereale pe care le consumi există şi varianta integrală: pâine, biscuiţi, paste, faină, etc.

Pentru a fi sigură că ai ales un produs din cereale integrale, citeşte cu atenţie eticheta. Dacă pâinea ta este neagră sau are seminţe pe deasupra nu înseamnă neapărat că este integrală. Unii producători adaugă coloranţi pentru a da pâinii o culoare mai închisă. De asemenea, o pâine albă nu este neapărat facută din grâu rafinat, pentru că există şi varietăţi de cereale mai deschise la culoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter