Mihaela Bilic: „Aveți grijă cu cerealele!”. Cum ne poate afecta consumul excesiv

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Luni, 08 mai 2023, 14:43

Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la consumul excesiv al cerealelor.

Nutriționistul a vorbit în mediul online despre „frenezia” cu care mulți mănâncă acest aliment zilnic, poate chiar de mai multe ori pe zi, crezând că este sănătos.

Mihaela Bilic: „Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre și semințe, de parcă am fi cai”

Citeşte şi: Mihaela Bilic: „Dieta vegetariană grăbește instalarea menopauzei cu aproape doi ani”

Mihaela Bilic spune că organismul uman, mai exact sistemul digestiv, este „incapabil să digere fibre”.

„Aveți grijă cu cerealele! Nu știu de ce mai nou conceptul de hrană sănătoasă înseamnă implicit cereale. Orice imagine, ambalaj sau reclamă care vrea să promoveze un stil de alimentație sigur, sănătos și dietetic conține niște spice apetisante în fundal. Toată lumea se îndoapă cu ovăz, fibre și semințe, de parcă am fi cai. Cuvântul integral sau digestiv a devenit preferatul consumatorilor, cerealele sunt la modă.

Citeşte şi: Dr. Mihaela Bilic, la FRESH by UNICA: „Oamenii au făcut din mâncare obsesie”. Cum slăbești fără dietă / Exclusiv

Oare organismul nostru ce zice? El cum se simte având în vedere că cerealele sunt ceva nou pentru intestinele noastre incapabile să digere fibre. Suntem pe Pământ de milioane de ani și doar de 10.000 ani am început timid să digerăm amidonul din cereale. Înainte, în paleolitic, hrană noastră era bazată pe produse animale și câteva ciuperci, fructe sălbatice, rădăcinoase.” – a explicat nutriționistul pe pagina ei de Facebook.

Mihaela Bilic a mai precizat că și cerealele, ca și alte alimente, ar trebui consumate cu moderație. Mai mult, ea numerat și câteva efecte negative pe care cerealele le au, printre care se numără constipația, balonarea sau chiar acumularea kilogramelor nedorite.

Citeşte şi: Mihaela Bilic a explicat de ce se îngrașă 80% dintre oameni. „Nu din mâncare. Punct!”

„Dar cine a văzut vreun afiș legat de sănătate care să folosească imagini cu produse din carne sau pește? Ni se induce ideea că doar ce e vegetal e bun, sigur, sănătos și de slăbit.

Eu aș spune că sănătos e totul, dacă e puțin. Că și din cereale te balonezi, te constipi (tărâțele au fibre insolubile) și te îngrași mai ceva decât din carne. Legume da, fără limită, ele sunt sănătatea. Cât despre cereale nu abuzați, suntem încă incapabili anatomic să ne hrănim doar cu ele și să le digerăm complet. Din fericire” – a adăugat Bilic.

Ce mănâncă Mihaela Bilic

Invitată, recent, la FRESH by UNICA, Mihaela Bilic a dezvăluit motivul pentru care nu mai oferă consultații unu la unu, dar și ce regim alimentar a adoptat.

„Eu mănânc o dată-n zi, nu îmi place apa și am recunoscut-o, adică sunt consecventă în afirmații. Beau lapte precum un bebeluș, beau ceai, mânânc ciorbă, nu-mi place apa, nu beau apă! Și, altfel, mănânc puțin, pentru că ăsta este metabolismul, asta este alegerea mea, sunt o persoană sedentară, leneșă și comodă. Nu am reușit să fac din sport un prieten și un aliat și, atunci, în momentul în care nici nu faci mișcare, trebuie să tai și mai mult din aportul caloric. M-am auto-condamnat la această restricție de cantitate și sărăcie din punct de vedere caloric, însă, atunci când mănânc, mănânc tot ce îmi place.

Nu am nicun fel de interdicții, nu mi-e frică să mănânc merdenele, șnițel, catofi prăjiți. Este adevărat, însă, că este rar și cantitatea este mică. Atunci când spun merdenele, nu știu dacă am mâncat în ultimele 5 luni, dar, în capul meu, faptul că am permisiunea și că nu este interzis, contează. La fel și cartofii prăjiți, cred că am mâncat acum 3 luni, dar, din nou spun, nu îmi interzic nimic și încerc pe perioada zilei să mă amăgesc, să amân”, a spus Mihaela Bilic.

Foto – 123rf.com / Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter