Toți avem celule canceroase în corp? Află adevărul

De Sandra S., pe

Cancerul este o boală genetică ce apare ca rezultatul mutațiilor și alterațiilor celulelor fie moștenite de la părinți sau ce pot avea loc din cauza mediului în care ai crescut. Specialiștii de la celebrul institut John Hopkins au descoperit că toți oamenii au celule canceroase în organism:
Potrivit omului de știință Luis Diaz, când au loc mutații și alterații la nivel celular, înmulțirea acestora nu mai poate fi controlată. Iar această celulă care se divizează incontrolabil este malignă sau canceroasă. Această diviziune ce nu poate fi ținută sub control de regulatorii normali ai celulelor poate fi cauzată fie de moștenirea genetică – de exemplu, există un risc mult mai mare să faci cancer dacă și unul dintre părinții sau frații tăi au avut -, fie de mediul înconjurător sau comportamente nesănătoase precum fumatul, dieta precară.
Iar printre triliardele de celule pe care oamenii le au în componența organismului, este inevitabil să nu avem și astfel de celule, anormale ori atipice, care dețin caracteristicile celor canceroase, însă de cele mai multe ori ele sunt eliminate și nu se transformă în tumori.

Testare pentru cancer

În momentul de față nu există un test specific pentru a descoperi celulele canceroase din corp, ci sunt teste speciale pentru mai multe părți ale corpului – de exemplu, la colonoscopie poți descoperi cancerul de colon, cu ajutorul mamografiei se poate vedea cancerul de sân, iar testul Papanicolau este folosit pentru a descoperi cancerul de col uterin. Din nefericire, cancerul este descoperit cel mai des atunci când începe deja să aibă simptome.
Din acest motiv, oamenii de știință de la institutul John Hopkins încearcă să găsească un test care poate detecta urmele lăsate de celulele anormale în ADN, sânge sau alte lichide corporale. Un astfel de test poate descoperi cancerul înainte ca acestea să cauzeze și simptome.
O echipă care cercetează cancerul de sân a reușit să dezvolte o metodă care ar puta face posibilă detectarea prezenței celulelor maligne din ADN-ul unei singuri picături de sânge, însă nu au definitivat testul – mai există șanse să nu găsească toate celulele anormale. Cu toate acestea, oameni sunt tratați și vindecați de cancer în fiecare zi.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter