Șapte lucruri pe care nu le știai despre cancerul pulmonar

De Bianca Prangate, pe

Cancerul pulmonar este cel mai agresiv tip de cancer, atât pentru că este diagnosticat târziu, cât și pentru că se află pe locul întâi la statisticile de mortalitate.

Dintre toate tipurile de cancer care există, cancerul pulmonar este cel care ucide cel mai mult și cel mai rapid. În România, acesta este cea mai întâlnită formă de cancer, cu circa 12.000 de cazuri noi/an, dar și cu cea mai mare rată de mortalitate, cu 10.779 decese/an.

Într-un efort de a îmbogăți nivelul de educație al românilor cu privire la această boală, Asociația Română pentru Cancere Rare a susținut webinarul Share Experience, cu tema „Cancerul pulmonar în România”, unde au vorbit mai mulți experți: Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie, Dr. Emilian Olteanu, medic specialist Anatomie Patologică, prof. Dr. Maria Puiu, medic primar genetică medicală și Dorica Dan, președinta ARC Rare.

În urma seminarului, am aflat care sunt cele șapte lucruri mai puțin cunoscute despre cancerul pulmonar.

1. Trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt diagnosticați în stadiu avansat

Fumatul este unul din factorii de risc primordiali în cancerul pulmonar și atrage după sine o problema gravă oriunde în lume. În momentul diagnosticului, în jur de trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar se află în stadii avansate și metastatice când nu se mai poate face un tratament curativ care să vindece boală, ci doar un tratament paliativ care să îmbunătățească viață.

2. Trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt fumători

Trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt fumători. Ei consideră normal să tușească și să expectoreze, astfel că nu merg la control și trec 20-30 de ani până când sesizează anumite simptome îngrijorătoare.

Citește și: Ce spun medicii români despre varianta Omicron de coronavirus: „Din câmp de luptă, trecem la conviețuire cu virusul”

Citește și: Dr. Denisa Zaharia, despre schimbările de care are nevoie stomatologia din România: „Încă ne lovim de problema cariilor dentare la copii”

Citește și: Cele mai populare mituri despre educația sexuală, explicate de un medic ginecolog

Citește și: Sarcina în pandemie: cât de riscant este virusul COVID19 și când se recomandă vaccinarea

3. Primele simptome de cancer pulmonar sunt ușor de trecut cu vederea

Primul simptom îngrijorător care apare e oboseală, o toleranță scăzută la efort, dar și acesta poate fi pus uneori pe seama faptului că îmbătrânesc, amanandu-se din nou vizită la medic. Și vor veni la medic numai când lucrurile sunt f dramatice. Tușește expectoreaza obosește.

4. Doar o cincime din pacienții cu cancer pulmonar scuipă sânge

Majoritatea pacienților ajung la medic numai când lucrurile sunt foarte grave: dacă scuipă sânge. Însă, trebuie să știm că numai o cincime din cei care fac cancer pulmonar vor prezența acest simptom.  

5. Simptomele nu trebuie ignorate

Alte simptome care îngrijorează: tusea persistența și chinuitoare, scădere în greutate fără intenție, scăderea poftei de mâncare, dureri în piept, nu mai poate înghiți sau răgușește. Atunci deja tumoră respectivă a invadat în torace organe vecine, deci boala este deja depășită.

6. Diagnosticarea cancerului pulmonar nu este dureroasă

Diagnosticare propriu-zisă se face prin bronhoscopie, o investigație relativ simplă care nu doare, nu te lasă fără aer și ajută la stabilirea unui diagnostic corect.

7. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai dificile cancere de tratat

În pofida avansului semnificativ al medicinei din ultimii 10 ani, rămâne în continuare unul dintre cele mai dificile cancere de tratat, provocând și cele mai multe decese în rândul bolilor oncologice.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter