Klaus Iohannis nu vrea restricții pentru nevaccinați: „Nu putem învinge pandemia prin discriminare”

De Unica.ro, pe

Președintele Klaus Iohannis crede că mai multe restricții pentru persoanele nevaccinate nu vor rezolva problema pandemiei de COVID-19, singura soluție rămânând vaccinarea.

Klaus Iohannis a oferit declarații în cadrul unei vizite în parcul Comana, unde a vorbit despre protejarea mediului. Pe lângă acest subiect, jurnaliștii l-au întrebat ce părere are despre posibilitatea introducerii vaccinării ca măsură obligatorie pentru anumite categorii, cum ar fi cadrele medicale sau profesorii.

„Este inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat”, a explicat președintele, conform Libertatea. „Oamenii se duc cu încredere la spital să se facă bine, iar dacă de acolo se ia virusul, atunci obținem exact opusul a ce dorim. La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabililor, așa că mă aştept să fiu tratat, să plec mai sănătos de acolo, nu mai bolnav”.

Citește și: Studiu: risc de moarte de nouă ori mai mare pentru pacienții COVID-19 care au boli gingivale

Citește și: Persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de trei ori mai mic să dezvolte COVID-19, conform unui studiu

Citește și: Țara în care autoritățile publică numele cetățenilor care nu respectă carantina pentru a-i face de rușine

Citește și: Cum influențează vaccinul anti-COVID-19 fertilitatea, sarcina și alăptarea

Totodată, Iohannis a spus că populația României trebuie să fie convinsă să se vaccineze fără să fie la mijloc restricții sau obligații. „Eu cred că este foarte important să lucrăm pe conștientizare”, a spus el. „Nu putem să constrângem oamenii să facă lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înțelegem. Trebuie să îmbunătățim campania de vaccinare pentru că pandemia nu s-a terminat”.

Președintele crede că restricțiile pentru nevaccinați ar fi discriminatorii și nu ar avea capacitatea de a învinge pandemia: „Chiar dacă e posibil să se introducă nişte restricţii pentru nevaccinaţi în locuri neesenţiale, la restaurant, la cinema, asta nu rezolvă problema, rezolvă doar probleme punctuale. Problema se rezolvă prin vaccinarea în masă. Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări, nu putem învinge pandemia prin discriminare”.

În România, rata de vaccinare este de aproximativ 25%, foarte mică prin comparație cu restul Europei. România se află pe penultimul loc la acest capitol în cadrul Uniunii Europene, singura țară care stă mai rău fiind Bulgaria.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter