Alexandru Rafila, despre pandemia de COVID-19: „Cred că vom traversa acest val fără restricții sau măsuri deosebite”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 05 iulie 2022, 16:24

Alexandru Rafila a vorbit despre un nou val al pandemiei de COVID-19, în contextul în care numărul cazurilor noi s-a dublat în ultima săptămână față de perioada anterioară.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că deși numărul cazurilor de COVID-19 din țara noastră a început din nou să crească, de la 3.974 de cazuri la 7,726 de cazuri în ultima săptămână, momentan nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce privește situația din spitale sau numărul deceselor.

Totuși, pentru a limita transmiterea virusului și pentru a trece peste un nou val fără restricții, Rafila recomandă purtarea măștilor de protecție.

În alte țări există prevederi care impun utilizarea măștii în miloacele de transport, eu mizez pe un parteneriat cu populația, pe înțelegere, sunt convins că persoanele la risc vor utiliza masca pentru propria protecție. Asta va duce la mai puține spitalizări și la mai puține decese (…) cred că vom traversa acest val fără restricții sau măsuri deosebite, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Sănătății, a explicat Alexandru Rafila pentru stiri.tvr.ro.

Scenariile cu privire la un nou val al pandemiei de COVID-19

Ministerul Sănătății a prezentat două scenarii posibile.

Citește și: Postarea unui tânăr din Brăila, virală pe Facebook. „Caut parteneră pentru nuntă”

Cum a fost atacată de rechin românca ucisă în Egipt. Amănuntul neștiut până acum

Lavinia de la Insula Iubirii, dezvăluiri neașteptate despre Alex. Ce i-ar fi făcut soțul Teodorei după emisiune

Adelina Pestrițu, criticată dur pentru banii cheltuiți pe o lenjerie de pat

O variantă optimistă ar fi că aceasta creștere ar mai dura circa patru-cinci săptămâni, cu un vîrf în primele zile ale lunii august, cea de-a doua, spre sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, important este să începem din nou să utilizăm măsurile de protecție individuală, respectiv evitarea aglomerației sau dacă suntem nevoiți, mai ales in interior, să începem să utilizăm masca, nu este o obligație.

Cu cât vom respecta această măsură, cu atât vara noastră va fi mai bună. Lucrurile îngrijorătoare pot să apară dacă acest trend ascendent continuă și dacă el continuă mai mult timp, încercăm să repunem în funcțiune și vom reuși acele măsuri care au făcut posibil controlul valului al cincilea și un număr relativ redus de victime în România comparativ cu valurile precedente, a mai spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, despre doza patru de vaccina împotriva COVID-19

Potrivit lui Alexandru Rafila, vaccinul împotriva COVID-19 nu mai previne transmiterea, iar din toamnă se așteaptă o îmbunătățire a acestuia. Acesta recomandă vaccinarea cu doza patru doar pentru persoanele vulnerabile și cu noua formulă de vaccin.

Formula actuală a vaccinului nu mai previne transmiterea bolii, avem studii foarte serioase, chiar și trecerea prin boală la varianta Omicron nu mai oferă o protecție foarte bună, a șasea parte din cazurile înregistrate în România a reprezentat cazuri de reîmbolnăvire cu varianta Omicron.

E clar că vaccinarea rămâne importantă, o eventuală doză a patra – doar la categoriile vulnerabile, care au într-adevăr risc mai mare de a face complicații. Așteptăm toamna, ca să avem la dispoziție o nouă formulă a vaccinului, care să-și recapete valența de a opri transmiterea, scopul principal al oricărei campanii de vaccinare, a mai spus Alexandru Rafila.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter