Bolile psihice, un stigmat?

De Lumea Femeilor, pe

O treime din populaţia generală va prezenta, într-un moment sau altul al vieţii, o tulburare mintală – afirmă specialiştii. Acel 1 din 3 am putea fi şi tu, şi eu. Acum te gândeşti puţin, înainte să spui, vorbind despre un bolnav psihic, “nebunul ăla”?
Afecţiunile psihiatrice sunt înconjurate, în continuare, de stigmă şi de idei preconcepute – spune un for care ştie ce spune: Asociaţia Română de Psihiatrie Comunitară (ARPC).

Familia: prima victimă în bolile psihice

Luat peste picior, margina-lizat, dat afară din serviciu sau respins la orice tentativă de angajare; în relaţii conflictuale cu propria fa-milie depăşită de situaţie; de cele mai multe ori, el însuşi se judecă fără milă. Cam aşa arată viaţa celor mai mulţi pacienţi cu afecţiuni psihice. “Soluţia” lor: renunţarea la tratament.

… şi primul sprijin

Cine spune că este uşor să îngrijeşti un copil, părinte, frate cu o problemă minta-lă? Este o cruce de dus. Dar este al tău – copilul, părintele, fratele. Întâi de toate, el pe tine te are. Iar tu îl ai pe medicul său psihiatru. Fă-ţi planul de bătaie împreună cu acesta!
Depresia şi insomnia se vindecă la psihiatru

3 reguli de bază pentru tratamentul bolilor psihice

► Tratamentul nu trebuie întrerupt! Aceasta este singura şansă de a reduce semnificativ riscul de recădere, cu toate consecinţele sale asupra bolnavului (deteriorarea stării mintale, ieşirea mai lentă şi cu urmări din următorul episod acut etc.) şi asupra familiei sale (epuizare, conflicte etc.).
►Ajută-l să-l urmeze! Leagă tratamentul de stilul lui de viaţă: corelează prizele de medicamente cu activităţile zilnice: spălatul pe dinţi, micul dejun, o emisiune tv. Şi lasă-i medicaţia în loc vizibil.
►Ajută-l să-ţi vorbească! De ce nu-şi ia medicamentele: uită, se simte mai bine şi crede că nu mai are nevoie de ele, se teme de efectele secundare, de dependenţă, nu are bani? Cât timp vorbeşte despre asta cu tine şi cu medicul său, simte că este părtaş la procesul de recuperare şi menţinere a
propriei sănătăţi. Şi asta contează. Mult!

Tot ce vrei să mai ştii despre bolile psihice

… afli pe site-ul ARPC- www.dialogsanatatemintala.ro, lansat cu ajutorul Bristol Myers Squibb. Intră în dialog – ai la dispoziţie şi un forum.

Vedete cu boli psihice

► Tulburare bipolară (schimbări extreme de dispoziţie): Victor Hugo, Ceaikovski, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Jim Carey, Eminem etc.
►Depresie: Kylie Minogue, George Michael, Winona Ryder etc.
►Schizofrenie: Eduard, fiul lui Albert Einstein, John Nash (câştigător al premiului Nobel), Syd Barrett (Pink Floyd) etc.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter