Ce sunt bolile degenerative

De Erika Chivu, pe

Bolile degenerative sau progresive, sunt cele în care partea corpului afectată se deterioreaza tot mai mult pe măsură ce trece timpul. Aceste boli pot…
… atinge atât organe, cât şi ţesuturi care îşi schimbă structura normală şi devin dureroase sau nu mai pot funcţiona.

Unele boli degenerative pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos, în timp ce altele sunt moştenite genetic sau apar la bătrâneţe din cauza uzurii inevitabile a organismului.

Bolile degenerative pot afecta creierul, articulaţiile, nervii, inima, ochii, scheletul şi cam orice altă parte a corpului. Daca în trecut majoritatea bolilor degenerative erau asociate cu bătrâneţea, astăzi tot mai mulţi tineri au de suferit din cauza lor. Aşa se face că adulţii tineri pot suferi de Alzheimer, Parkinson, diabet sau boli cardiace.

Cele mai întâlnite boli degenerative

Boala Alzheimer – constă în degenerarea creierului, care duce la pierderea memoriei şi a capacităţilor mintale. Se manifestă prin pierderi de memorie, dezorientare, incapacitatea de a găsi cuvinetele potrivite. În prezent nu există niciun leac, dar există tratamente care uşurează simptomele.

Boala Parkinson – e o boală degenerativă a sistemului nervos, care afectează mişcările corpului. Tremurul mâinilor este probabil cel mai cunoscut simptom, dar nu singurul. Bolnavii se mişcă încet, au muşchii rigizi şi îşi pierd echilibrul. Nu se poate vindeca.

Ateroscleroza – afectează arterele care devin rigide din cauza acumulării de colesterol şi nu mai permit circulaţia normală a sângelui. Boala se poate preveni şi trata.

Cancerul – boala în care un grup de celule creşte necontrolat, invadează ţesuturile învecinate şi se întinde la alte ţesuturi şi organe aflate la distanţă. 95% din cazuri sunt o urmare a stilului de viaţă sau a factorilor de mediu. 30% din cazuri pot fi prevenite.

Diabetul –  insulina, care facilitează folosirea zahărului de către celulele corpului, lipseşte sau e produsă în cantităţi prea mici. Zahărul rămâne în sânge şi poate provoca diverse complicaţii grave. Nu există leac, dar boala poate fi ţinută sub control.
Osteoporoza – Oasele devin atât de fragile şi slăbite încât se pot fractura din cauza unui stres minor, cum este o tuse.  Tratamenul poate să încetinească pierderea masei osoase, dar nu vindecă complet boala.

Osteoartrita – apare atunci când cartilajul ce formează articulaţiile se uzează din cauza traumelor sau a vârstei. Cu timpul cartilajul se subţiază atât de mult încât capetele oaselor se freacă între ele, provocând durere. Boala nu se poate vindeca, iar tratamentul este doar simptomatic. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter