Americanii sunt plătiţi să slăbească

De Erika Chivu, pe

Şi tot degeaba… În vreme de criză, companiile americane îşi plătesc angajaţii ca să slăbească. Dar chiar şi când sunt sume mari la mijloc, americanii nu prea reuşesc…
… să scape de kilogramele în exces.

Ai putea să te abţii de la dulciuri şi fast food dacă ai primi o sumă serioasă de bani? Teoretic, este o motivaţie suficientă pentru a slăbi, dar practica a arătat că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Recompense în bani pentru angajaţii care slăbesc

MSNBC anunţă că cel puţin o treime din companiile americane oferă sau plănuiesc să ofere recompense financiare angajaţilor care îşi îmbunătăţesc sănătatea, fie slăbind, fie renunţând la fumat. Dacă propria sănătate nu este o motivaţie îndeajuns de puternică, atunci poate o sumă de bani le-ar face cu ochiul grăsuţilor.

Unele firme oferă recompense angajaţilor care se înscriu la un curs de nutriţie, indiferent dacă îl termină sau nu, altele organizează concursuri de slăbit sau trimit oamenii la spa în vacanţe „sănătoase”.

De ce i-ar păsa unei companii de silueta angajaţilor? Cu cât au o sănătate mai proastă, cu atât scade productivitatea muncii. Oferind bani celor care slăbesc, firma nu pierde nimic, ba chiar îşi măreşte veniturile.

Un lanţ de spitale deja le-a plătit angajaţilor recompense în valoare de 377.000 de dolari şi există multe alte companii care au fîcut cadou sume similare.

Nici banii nu-i fac pe americani să slăbească

Să fie aceasta soluţia pentru problema obezităţii cu care se confruntă SUA? Nici pe departe! Deşi există poveşti de succes – oameni care au slăbit, sunt mai sănătoşi şi au câştigat bani – rezultatele nu sunt deloc mulţumitoare.

Un studiu care a analizat şapte astfel de programe a ajuns la o concluzie tristă: fiecare angajat a pierdut, în medie, jumătate de kilogram, în ciuda sumelor de bani promise.

Chiar şi aşa, de-a lungul timpului s-a observat că motivaţia financiară este mai puternică decât oricare alta. Taxele introduse pentru produsele din tutun au scăzut numărul fumătorilor mai mult decât orice program de informare, aşa că mai multe guverne plănuiesc să folosească aceeasi tactică şi în cazul alimentelor, dovadă şi taxa pe fast food despre care s-a discutat la noi.

Din experienţa americanilor, pe oameni nu-i motivează foarte tare posibilitatea unui câştig, în schimb sunt foarte motivaşi când riscă să piardă banii propri

Pariu pe kilogramele pierdute

Aşa au apărut programele în care pariezi că vei slăbi, iar dacă nu reuşeşti pierzi banii. Pe site-ul Healthy Wage, pariezi ca vei slăbi un număr de kilograme într-o perioadă de timp, iar dacă reuşeşti poţi câştiga o sumă de cinci ori mai mare decât cea cu care te-ai înscris.

Există şi posibilitatea de a câştiga 100 de dolari fără să pariezi nimic, dar poţi să te înscrii şi împreună cu prietenii, echipa care slăbeşte cel mai mult primind 10.000 de dolari.

Zilnic, trebuie să intri pe site şi să introduci informaţii despre alimentaţia ta, greutatea atinsă, modul de viaţă. Din vânzarea acestor informaţii compania Halthy Wage câştigă banii pe care îi oferă câştigătorilor. Dar bani mai intră în contul site-ului şi de la cei care pariază că vor slăbi şi nu reuşesc.

Pe stikk.com lucrurile stau cam la fel, numai că nu primeşti nimic dacă slăbeşti. Tu alegi cât pariezi, câte kilograme vei slăbi şi în cât timp. Daca nu îţi atingi scopul pierzi toţi banii pariaţi, în baza contractului semnat cu reprezentanţii site-ului. Mai mult, banii tăi vor merge la o organizaţie pe care o urăşti, ca să ai încă o motivaţie de a slăbi. Pe stikk.com poţi pune orice fel de pariu cu tine însuţi, fie că e vorba despre slăbit, renunţarea la fumat, rosul unghiilor sau alt obicei de care vrei să scapi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter