Alunițele cancerigene. Cum le recunoști și cum te protejezi de ele

De Oana Savin, pe
Alunițele sunt tumori beninge care se prezintă sub forma unor pete sau a unor excrescențe ce au diferite tonuri de maro. Însă, atunci când se înmulțesc, își schimbă forma, devin mai mari sau prezintă un aspect neregulat esye indicat că mergi la medicul dermatolog.

Cum recunoști alunițele cu potențial cancerigen

O aluniță cu risc de a se transforma în cancer prezintă unele anomalii de formă, culoare, structură și evoluție.

Asimetrie. În momentul în care o parte a aluniței este asimetrică față de cealaltă parte, fie prin formă, culoare sau dimensiune, este posibil ca aceasta să denatureze și să se transforme într-o tumoră malignă.

Margini neregulate. În mod normal, alunița trebuie să aibă o fomră rotundă și margini ferme. Atunci când contururile acesteia devin nedefinite, crenelate, acea aluniță poate prezenta un risc cancerigen.

Culoare schimbată. De obicei alunița are o culoare uniformă pe toată suprafața. Însă, devine periculoasă când începe să își modifice culoarea, prezentând urme ușor diferite pentru aceeași aluniță.

Diametru modificat. O aluniță nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 6 milimetri. Dacă această dimensiune este depășită, atunci crește riscul apariției cancerului.

Sensibilitate. Dacă o aluniță devine cancerigenă ea prezintă sensibilitate la atingere, devenind jenantă sau chiar prezintă mâncărime.

Cum te protejezi de apariția alunițelor cancerigene

Una dintre principalele modalități de protecție evitarea expunerii pentru un timp îndelungat la soare. Această metodă se recomandă în special persoanelor care au foarte multe alunițe pe corp.

Trebuie să se evite atingerea sau lezarea alunițelor reliefate.

Este necesară ținerea sub observație a alunițelor pentru a putea fi urmărite modificările lor. Orice fel de schimbare (formă, dimensiune, culoare) trebuie semnalată medicului dermatolog.

Evită folosirea unor tratamente cosmetice sau de altă natură pentru a face alunițele să dispară

Ai grijă ca metodele de epilare precum ceara sau diversele aparate să nu lezeze nervii prin smulgerea firelor de păr crescute în zonele respective.

Citește și: Cancerul de piele: ce este, cum poți preveni apariția lui și cum îl poți trata

Citește și: A fost aprobat primul medicament pe bază de marijuana. Unde se găsește

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter