Află totul despre testul Papanicolau

De Erika Chivu, pe

Un test Papanicolau, care durează doar câteva minute, te ajută să depistezi din timp leziunile care pot duce la cancer peste ani. Află totul despre testul Papanicolau!
Testul Babeş-Papanicolau poate descoperi modificările premaligne ale colului într-o fază uşor de tratat, înainte de a se transforma în cancer. Din păcate, România nu a pus încă la punct un sistem performant de screening – faţă de alte ţări, unde femeile sunt sunate de medicul personal pentru a li se aminti că trebuie să facă testul – aşa că în fiecare an, 40.000 de românce află că au cancer de col, caz în care tratamentul constă în intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea uterului şi chimioterapie.

Din păcate, uneori este prea târziu şi pentru acest tratament, astfel că suntem printre ţările europene cu cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin.

Infecţia HPV şi cancerul de col

HPV, principalul vinovat pentru cancerul de col, e un virus foarte răspândit şi se ia foarte uşor pe cale sexuală, chiar dacă foloseşti prezervativul, aşa că multe femei intră în contact cu el. Nu se ştie exact de ce la unele femei infecţia HPV se elimină, pe când la altele persistă, ducând în timp la leziuni premaligne şi apoi la cancer, spune dr. Cristina Mambet, director medical Synevo. Probabil imunitatea organismului deţine un rol important în acest proces.

Există mai multe tipuri de tulpini HPV, dintre care doar unele prezintă risc oncogen, dar tocmai tulpinile periculoase sun
t cele care nu provoacă simptome evidente, aşa că în lipsa unei analize specifice rămân nedescoperite.

Află totul despre testul PapanicolauTestul Papanicolau, în fiecare an

Potrivit dr. Mambet, testul Papanicolau se face, în general, o dată pe an, dar în anumite situaţii medicul poate recomanda efectuarea lui mai des sau mai rar. Astfel, dacă ai avut un test cu rezultat normal, iar analizele spun că nu ai fost infectată cu HPV, intervalul de timp la care poţi efectua un alt test Papanicolau poate fi prelungit până la trei ani, fiindcă în această perioadă, o eventuală infecţie are o probabilitate foarte redusă de a duce la cancer dacă ai o imunitate normală.

La persoanele cu imunitate scăzută, infecţia poate progresa mai rapid, aşa că testul se efectuează mai des.

Citologia în mediu lichid, varianta cea mai exactă

Dr. Cristina Membet îţi recomandă să alegi o clinică sau un laborator de analize care realizează testul Papanicolau în mediu lichid – periuţa cu proba recoltată este ţinută într-un lichid special până când este prelucrată în laborator.

Această variantă este mai exactă decât examenul Papanicolau convenţional pentru că proba nu conţine sânge, mucus sau resturi celulare şi celulele pot fi vizualizate mai uşor, astfel încât şansa obţinerii unui rezultat fals-negativ este mult mai mică, explică dr. Anca Potecă, medic specialist anatomo-patolog la Synevo.

Cum se recoltează proba pentru testul Papanicolau

Ca să poţi primi rezultate concludente trebuie să eviţi contactul sexual, spălăturile şi tratamentele intravaginale cu 48 de ore înaintea recoltării. De asemenea recoltarea se face în afara perioadei menstruale şi la minim 1,5 luni de la o naştere sau o altă intervenţie ginecologică. Dacă ai o infectie vaginală este bine să o tratezi înainte de a face Papanicolau pentru că ea poate ascunde modificările premaligne. Recoltarea în sine durează doar câteva minute şi nu este dureroasă.  

În laboratoarele Synevo, un test Papanicolau costă 90 de lei, preţ care include şi recoltarea. Se foloseşte o linie modernă de testare care îmbunătăţeşte atât etapa de preparare a frotiurilor cât şi pe cea de interpretare.

În perioada 29 martie – 5 aprilie 2011, specialiştii Synevo răspund întrebărilor legate de testul Papanicolau pe Unica.ro. Dacă ai nelămuriri privind testul Papanicolau sau interpretarea rezultatelor, lasă întrebarea ta sub formă de comentariu la acest articol şi medicul anatomopatolog îţi va răspunde!

Află totul despre testul Papanicolau
                   Prelucrarea probei în laborator

Foto:Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter