7 alimente sănătoase care devin periculoase când le consumi frecvent

De Consuela Stratulat, pe

Știi, deja, că nu este deloc sănătos să mănânci o cutie de prăjituri dintr-un foc, dar cercetătorii spun că nu este bine să exagerezi nici cu mâncarea sănătoasă. Nu ai motive să renunți la alimentele naturale, dar trebuie să le consumi cu moderație. Află care sunt cele 7 alimente care devin periculoase dacă sunt consumate în exces.
Roșiile și portocalele sunt pline de vitamine și nutrienți, însă trebuie să le consumi cu mare grijă, pentru că sunt acide și pot produce reflux gastric. După o anumită perioadă de timp pot chiar provoca  esofagul Barrett, o afecțiune în care leziunile precanceroase formează căptușeala esofagului. Specialiștii recomandă două portocale sau roșii pe zi, iar dacă ai, deja, probleme cu aciditatea, ar trebui să le elimini din dietă.

Conservele de ton

Tonul din conservă este ușor de inclus în sandwich-uri sau salate și este sănătos, dacă îl consumi cu moderație. Dacă, însă, exagerezi, riști să își crești nivelul de mercur din sânge, având în vedere că tonul conține mai mult mercur decât orice alt pește. Intoxicația cu acest metal duce la tulburări de vedere, slăbiciune musculară sau lipsa coordonării. Nu mânca mai mult de trei – cinci conserve de ton pe săptămână, pentru a evita aceste neplăceri.

Apa

Hidratarea este cheia pentru o sănătate de fier, însă prea multă apă te poate intoxica, spun specialiștii. Această problemă apare când apa în exces diluează sodiumul din organism. În aceste condiții, scade și nivelul de sodium din sânge, situație care poate duce la afectarea funcției cerebrale și chiar la moarte. Immportant este să îi dai corpului tău câtă apă are nevoie și să nu te forțezi să bei. Îți poți da seama când trebuie să reduci consumul de apă verificând culoarea urinei: dacă este mereu transparentă, trebuie să bei mai puțină apă.

Soia

Soia te ajută să controlezi colesterolul și presiunea sângelui, când o consumi cu moderație, însă inhibă absorbția de fier, spun specialiștii, care avertizează că dacă introduci prea multă în alimentația ta, riști să faci anemie. În plus, pentru că soia conține mult estrogen, consumul pe termen lung crește riscul apariției hiperplaziei endometriale, o afecțiune care poate duce la cancer uterin. Deși nu există o cantitate recomandată, ar trebui să nu o consumi de mai mult de două ori pe zi.

Spanacul

Spanacul este un super-aliment, fiind o sursă excelentă de proteine, fibre și diverse vitamine și minerale. Este bogat și în luteină, un carotenoid care previne îmbătrânirea. Cu toate acestea, spanacul are un nivel ridicat de oxalat, un compus care favorizează formarea pietrelor la rinichi. Oamenii care au deja această problemă ar trebui să evite spanacul.

Nucile braziliene

Nucile braziliene conțin proteine, fibre, acizi grași esențiali și seleniu. În plus, scad colesterolul și presiunea arterială. Totuși, nu ar trebui să le consumi zilnic, pentru că prea mult seleniu este toxic pentru organism și poate duce la căderea părului, a unghiilor, dermatite și probleme neurologice. Specialiștii recomandă să nu mănânci mai mult de 2 astfel de nuci pe zi.

Proteinele animale

Dacă sursele tale de proteine sunt carnea de pui și ouăle, ar trebui să faci câteva schimbări. Specialiștii spun că prea multă proteină animală poate fi periculoasă, pentru că stimulează producerea de insulină, care grăbește îmbătrânirea și crește riscul apariției cancerului. Nu este cazul să le elimini din alimentație, dar îmcearcă să îți iei necesarul de proteine și din vegetale precum fasole, nuci, semințe și cereale integrale.
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter