Te incearca o fobie?

De Unica.ro, pe

Soarece, gandac, paianjen. Ai pielea de gaina numai la auzul lor si ultima oara cand ai vazut asa ceva ai tras un tipat ascutit.
Afla ca atunci cand iti este foarte frica de un animal, de un simplu obiect sau de o situatie, atat de mult incat te panichezi si sa-ti pierzi controlul, ai toate sansele sa suferi de o fobie. Asta nu inseamna ca orice spaima care te incearca e o fobie. O vei recunoaste tu singura. Corpul tau te tradeaza: ti se accelereaza respiratia, transpiri, ametesti si ti-e greata.

Nu te gandi ca a aparut peste noapte, cel mai probabil ti se trage din copilarie. Daca te-a muscat un caine cand erai mica, ai toate sansele sa-ti fie foarte frica de caini cand vei creste.  E normal sa ne fie frica de ceva ce ne poate face rau. De inundatii, de cutremure si de foc. Dar sunt persoane printre noi, care doar la auzul cuvantului paianjen, de exemplu, simt aceiasi frica pe cara o simti tu cand se zguduie pamantul. Ei ajung sa evite orice situatie in care s-ar putea intalni cu inspaimantatoarea lighioana, iar in cazurile extreme, se inchid in casa.
  
De cele mai multe ori, problema se rezolva cu ajutorul psihoterapiei, dar uneori e nevoie chiar de medicamente. Cea mai buna metoda, si cea pe care o folosesc si terapeutii, este chiar confruntarea cu ceea ce te sperie.

Mai intai psihoteraputul ii va cere pacientului sau sa faca o lista cu ce il sperie. Apoi il va pune sa inchida ochii si ii va vorbi despre ceea ce il sperie. Cand va vedea ca da semne ca ii e teama, se va opri. Va face acest lucru pana cand pacientul realizeaza ca nu i se intampla nimic si ca este in siguranta. Daca te gandesti ca nu are cum sa-ti fie teama doar cand auzi ca se vorbeste de ceva anume, te inseli. Cei care sufera cu adevarat de o fobie nu suporta nici macar atat.


Jumatate din adulti au macar o fobie: de serpi, paianjeni sau sobolani. 

Cele mai multe dintre fobii sunt simple. Ti-e frica de un animal, de un obiect sau de o situatie (serpi, insecte, injectii). Studiile arata ca cel putin 50% dintre adulti sufera de o astfel de fobie. Intr-o categorie aparte intra agorafobia, care este frica de a trece (singur sau insotit) prin piete aglomerate, cinematografe sau stadioane. Mai sunt si fobiile sociale, cand persoanei afectate ii este frica de situatiile in care ar putea fi judecata sau analizata. De cele mai multe ori aceasta fobie nu e cauzata de un eveniment din trecut, ci de faptul ca persoana are o imagine deficitara despre sine. Crede ca nu e destul de buna si ca lumea o va judeca pentru asta.

Ce pentru tine e o situatie normala, pentru altul e o fobie.

Exista o serie intreaga de alte fobii, mai ciudate, care se refera la anumite situatii, care, pentru cei mai multi dintre noi, sunt absolut normale. 
  
Aihmofobia este frica de obiecte ascutite – persoanei ii este teama ca, in prezenta unor obiecte ascutite, ar putea sa se dezechilibreze si ca urmare sa se raneasca. Cleptofobia este frica de a nu lua din greseala un obiect care apartine unei persoane si a fi apoi acuzat de furt. 
  
Tricofobia, sau frica de par, reprezinta frica  de a atinge orice obiect care a venit in contact cu parul unei persoane sau a unui animal.
  
Dromofobia se manifesta prin spaima ca o nenorocire se va intampla la traversarea strazii. E bine de stiut ca unii se tem sa nu fie prea gelosi. Persoana care manifesta aceasta fobie (zelofobie) nu se teme ca va aparea gelozia in cuplu, ci de posibilitatea ca aceasta sa nu se transforme in violenta fata de celalalt. Exista persoane care cred ca, daca participa sau asista la o casatorie, se va intampla ceva rau. Ei sufera de gamofobie.


Ce le sperie pe vedetele de la Hollywood

Si printre vedetele de peste ocean gasim fobii cat se poate de exotice. Actritei Rachel Stevens ii este frica sa nu ramana blocata in toaleta, fotbalistul David  Beckham este ingrozit de pasari, lui Nicole Kidman ii este foarte frica de fluturi, iar pe Robbie Williams il sperie desenele animate.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter