Cum răspunzi la întrebările incomode ale copilului

De Unica.ro, pe

Câteodată întrebările copilului tău te lasă fără replică.Nu ştii dacă este destul de mare pentru a înţelege adevărul adulţilor.
Noi te ajutăm să te descurci în astfel de situaţii.

Răspunde-i cât poţi de sincer chiar şi la întrebările incomode.

SEXUALITATE

De cele mai multe ori, părinţii nu se simt în largul lor când vorbesc despre sexualitate cu copiii lor. Cu toate acestea, dacă cel mic te întreabă cum se fac copiii, trebuie să-i dai un răspuns. Pentru asta ţine cont că de la vârsta de doi ani copiii fac deja diferenţa între fetiţe şi băieţi.

> Evită termenii prea tehnici. Când îi răspunzi la această întrebare incomodă alege cuvinte simple, potrivite vârstei lui.
> Poţi folosi denumiri diferite pentru organele sexuale, altele decât cele academice. Fii însă atentă să nu foloseşti acelaşi cuvânt pentru ambele sexe.
> Chiar dacă e prea mic, nu trebuie să îi spui „povestea” cu copiii aduşi de barză. Rişti ca cel mic să afle o altă „versiune” de la şcoală şi acest lucru l-ar dezorienta şi mai mult. Este important să îi spui copilului că este nevoie de o mamă şi de un tată pentru a aduce un copil pe lume.

DIVORŢ

Conform sondajelor, o treime dintre soţi ajung la divorţ. Este un lucru trist, dar foarte comun. Dacă şi tu faci parte din această categorie, este foarte important modul în care îi vei da vestea copilului tău.

> Vorbeşte-i despre acest lucru doar când decizia este definitivă. Este fundamental ca el să înţeleagă că, deşi voi nu vă mai iubiţi ca soţ şi soţie, pe el îl iubiţi la fel ca înainte.
> Răspunde-i la întrebările care au legătură cu activităţile lui de zi cu zi: dacă trebuie să se mute, dacă va mai merge la clubul unde făcea sport sau cine îl va mai însoţi la şcoală.
> Asigură-l că el nu are nicio legătură cu hotărârea voastră de a divorţa. Şi mai spune-i că decizia voastră este definitivă pentru a nu-şi mai face speranţe.

MOARTE

O rudă sau o persoană apropiată copilului tău a decedat, iar tu eşti pusă în situaţia neplăcută de a-i da această veste. Cel mai bine este să îi explici cât se poate de clar ce s-a întâmplat cu persoana respectivă. Exemplu: bunicul nu a plecat într-o călătorie lungă, nu este în cer, ci a murit.

> Psihologii consideră că este important să pronunţi cuvântul moarte, deoarece metaforele îl fac să spere totuşi într-o eventuală întoarcere a celui decedat.
> Nu îi ascunde durerea ta. Vorbeşte cu el despre persoana respectivă, arată-i fotografii, deoarece moartea unei rude îl priveşte şi pe copilul tău.
> De la 4-5 ani, copiii încep să conştientizeze că moartea este ireversibilă. Tot atunci ei vor să ştie mai multe. Explică-i în cuvinte simple ciclul vieţii: toţi trec în nefiinţă mai devreme sau mai târziu, acest lucru face parte din existenţă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter