Tu comiţi aceste greşeli când te cerţi cu iubitul?

De Stela Moisescu, pe

La metrou, când mă întorceam de la serviciu, m-am aşezat lângă doi bărbaţi. Unul dintre ei se certa cu prietena la telefon. Din câte mi-am dat seama, cei doi…
… nu reuşeau să stabilească un plan pentru seara respectivă. După ce bărbatul a închis telefonul, amicul său l-a întrebat ce s-a întâmplat, iar el i-a răspuns scurt: „Iarăşi mă bate asta la cap!”

Mda, chiar şi iubitul tău poate folosi acest apelativ vis-a-vis de persoana ta, dacă vă certaţi, şi mai ales dacă vorbeşte cu un alt bărbat despre problemele voastre de cuplu.

Mai apoi, el continuă: „Să vezi că acum o să mă bombardeze cu mesaje, că aşa face mereu.” Şi, ghici ce, chiar i-a sunat telefonul! A primit un mesaj de la prietena sa, pe care, spre mirarea mea, l-a citit cu voce tare amicului său (indirect, şi mie, căci eram cu urechile ciulite): „Te aştept de două ore sa imi spui ce facem diseara şi e deja şapte ceasul. Chiar mă iei de proastă?”

În gândul meu, îmi spuneam că bărbatul acesta este chiar neserios, dacă o face pe prietena lui să-l aştepte aşa, până în ultima clipă. Doar că el îi explică mai apoi amicului său că nu-i spusese niciodată că se vor vedea sigur, el având o colaborare profesională, pe care, pare-se, trebuia să o onoreze.

Nici nu termină de explicat, că telefonul îi sună din nou, iar bărbatul citeşte un alt mesaj primit de la prietenă: „Dacă ai altceva mai bun de făcut, spune-mi, ca să nu-mi mai pierd vremea.” Femeie fiind, am dedus că prietena lui, lovită în orgoliu, se gândea la ce-i mai rău…

Inspirată de această situaţie, în care practic, nu există niciun vinovat, dar ambii au grave probleme de comunicare, am realizat că există câteva greşeli standard pe care noi, femeile, le facem când ne certăm cu iubiţii, greşeli care ajung să dea proporţii gigantice unei mici neînţelegeri… Iată care sunt ele:

–    Auzim prima jumătate a frazei pe care el rosteşte şi o deducem singure pe cea de-a doua, cu eronările de rigoare, desigur. Ideal ar fi să-l laşi să-şi termine ideea şi să te asiguri că ai înţeles ce a avut de zis. Poate că, în situaţia de mai sus, femeia a ales să se supere, în loc să înţeleagă că planul în doi nu era sigur.

–    Orice nemulţumire de-a lui o luăm ca pe un atac la persoană. Imediat pornim avalanşa de contraargumente. Ideal ar fi nu să ripostăm, ci să-l facem pe cel de lângă noi să ne înţeleagă acţiunile, iar în cazuri extreme, de ce nu, să recunoaştem că am greşit.

–    Deducem că atitudinea sa recalcitrantă are cauze catastrofale: ori ne înşală, ori nu mai este îndrăgostit, ori nu ne respectă. Înainte să ajungi la astfel de concluzii şi să te arăţi profund jignită, mai bine deschizi ochii şi încerci să vezi de ce se poartă aşa, dar într-un mod raţional.

–    Ai impresia că tu eşti ultima pe lista lui de priorităţi: se retrage la calculator, în loc să te ajute cu spălatul vaselor, rămâne peste program când aţi stabilit că ieşiţi în oraş sau îşi cumpără un gadget scump în loc să strângeţi bani pentru concediu.

Ok, poate că iubitul tău este un egoist înnăscut, dar poate că face aceste lucruri pur şi simplu pentru că este foarte stresat, şi, decât să îşi verse nervii pe tine şi să staţi seară de seară să discutaţi despre problemele sale, preferă să se delecteze cu o bere în faţa televizorului. În fond şi noi ne răsfăţăm cu tratamente cosmetice timp de două ore în baie.

De câte ori ai impresia că este egoist, gândeşte-te dacă nu cumva şi tu comiţi mici gesturi de egoism, dar care te fac fericită. Atâta timp cât balanţa este în echilibru, n-ar trebui să vă certaţi.

–    Nu cea din urmă, greşeala clasică, pe care multe femei o comit este că ridică tonul şi nu ştiu când să se oprească şi să judece la rece. Data viitoare când te cerţi cu iubitul fă acest test: spune-i calm că te-a rănit, iar dacă nu vede justificat motivul supărării tale, spune-i că asta e situaţia şi tu aşa te simţi. Mai apoi, renunţă să-i repeţi reproşul, că poate îi intră în cap, şi dă-i timp de gândire. Cel mai probabil, nu va recunoaşte că a greşit, dar nici nu va mai repeta greşeala!

Dă click şi află care sunt cele 15 diferenţe de comunicare între femei ţi bărbaţi!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter