Cum îți dai seama că telefonul tău este urmărit. Simbolul care avertizează utilizatorii

De Ovidiu Cojocaru, pe Ultimul update Vineri, 02 decembrie 2022, 11:47

Dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android au introdus un simbol prin care le transmit utilizatorilor că o aplicație utilizează camera sau microfonul.

Telefonul este zilnic dispozitivul de care nu ne putem despărți. Fie că îl folosim pentru conversații, pentru a face fotografii sau pentru accesul la internet care să ne ofere informații, petrecem zilnic ore întregi ținând în mână un astfel de device. Cum îți dai seama dacă telefonul tău este urmărit?

Simbolul prin care putem afla că telefoanele noastre sunt ascultate

Caracteristica prin care utilizatorii sunt avertizați că se folosește accesul camerei sau al microfonului a fost introdusă anul trecut și este destul de asemănătoare cu cea care există în prezent pe telefoanele iPhone, de la Apple, potrivit The Sun.

Un simbol apare în colțul afișajului telefonului când microfonul sau camera foto sunt pornite. Acesta se aprinde atunci când deschideți aplicația pentru cameră, de exemplu, sau înregistrați un mesaj vocal pe WhatsApp.

VOTEAZĂ-ți produsele preferate la UNICA BEAUTY CELEBRATION! Care sunt cele mai bune produse cosmetice? 

Însă scopul său principal este să te protejeze de aplicațiile nesigure care te înregistrează fără știrea ta.

Android vine în sprijinul siguranței utilizatorilor

Actualizarea software-ului Android 12 lansată în octombrie 2021 a introdus funcția xcreată de Google pe telefoanele din întreaga lume.

Indicatorul are forma unei pictograme în colțul din dreapta sus al ecranului. Când o aplicație încearcă să vă acceseze camera sau microfonul, veți vedea o pictogramă pentru fiecare. Prin acest semnal, oamenii pot interzice aplicațiilor să asculte sau să vă vadă prin camera telefonului. fără știrea lor.

Citește și: Cinci adevăruri despre telefonul tău mobil pe care producătorii le țin ascunse

Pentru un sentiment de siguranță, utilizatorii pot verifica un istoric al aplicațiilor care v-au folosit camera, microfonul sau locația. Aceștia vor putea, de asemenea, să verifice și să vadă când au fost activate aceste funcții, dacă au fost. Noul tablou de bord de confidențialitate din Setări conține aceste informații. În Setările rapide, puteți, de asemenea, să vă dezactivați complet microfonul și camera.

Camera și microfonul, utilizate de diverse aplicații de pe mobil

Este important să rețineți că doar pentru că vedeți o pictogramă, nu înseamnă că ceva nu este în regulă.

Instagram, de exemplu, este una dintre acele aplicații care vă folosesc camera. Cu toate acestea, dacă detectați o aplicație neobișnuită folosind camera dvs., ar putea indica că sunteți urmărit.

Au fost descoperite numeroase aplicații care accesează necorespunzător camera de pe telefoanele Android, potrivit specialiștilor cibernetici. Verificați permisiunile aplicației în Setări dacă simțiți că ceva nu este în regulă.

Există, de asemenea, opțiunea de a limita accesul anumitor aplicații la microfon sau cameră. În cazul în care sunteți cu adevărat îngrijorat, puteți elimina aplicația în întregime de pe dispozitivul Android.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter