De ce sunt unii oameni homosexuali

De Erika Chivu, pe

Ce îi face pe homosexuali să fie atraşi de persoane de acelaşi sex? O întrebare grea, la care nici cei mai cunoscuţi specialişti nu ştiu să răspundă.
Dacă unii vorbesc despre factori genetici, alţii sunt convinşi că experientele de viaţă dictează orientarea sexuală. Nici măcar studiile pe gemeni nu au reuşit să ofere vreun răspuns general acceptat.

Gemenii cu orientări sexuale diferite

Ca dovadă că nici genetica nici mediul de viaţă nu sunt de ajuns pentru a explica existenţa homosexualilor, există perechi de gemeni în care unul este gay, iar celălalt este straight. Gemenii nu numai că sunt identici din punct de vedere genetic, dar în general sunt nedespărţiţi, deci cresc în acelaşi mediu, îngirjiţi de aceeaşi părinţi şi trăiesc cam aceleaşi experienţe în copilărie. Cum se face că unul din ei are preferinţe sexuale diferite?

Se crede că ar fi vorba nu de ce gene sunt prezente la un anumit individ, ci de ce gene foloseşte el, unele fiind active şi altele inactive. Teoria geneticii spune că homosexualitatea nu are legătură cu factorii externi. Drept dovadă, unele comportamente – de pildă jocul cu păpuşi la băieţi – se fac remarcate din primii ani de viaţă.

Teoria fratelui mai mare

De parcă explicaţia anterioră nu ar fi şi aşa destul de complicată, unii cercetători vin cu una şi mai greu de înţeles. Teoria fratelui mai mare, dezvoltată de canadieni, spune că numărul fraţilor mai mari este direct proporţional cu şansele unui copil de a deveni gay: un băieţel care are trei fraţi mai mari are şanse de trei ori mai mari să fie gay decât un băieţel care e singur la părinţi.

Numărul surorilor nu are nicio relevanţă.  Se pare că acest efect ar fi rezultatul unei combinaţii complexe dintre hormoni, antigeni şi sistemul imunitar al mamei.

Homosexualitatea este o boală?

Până în anii ’70 aşa se credea, homosexualitatea fiind inclusă în lista bolilor pshice ca rezultat al unei copilării dificile, presarată cu abuzuri, plus alţi factori externi. În anii ’90, un medic american a descoperit că homosexualii au creierul uşor diferit de al celorlalţi, şi atunci a apărut ideea că oamenii nu devin gay, ci se nasc aşa.

Deşi mai sunt încă unele persoane care vad homosexualitatea ca pe o boală psihică ce ar putea fi tratată sau ţinută în frâu, majoritatea specialiştilor sunt de acord că a fi gay nu înseamnă a fi bolnav, ci doar diferit, aşa cum stângacii sunt diferiţi de dreptaci.

Lesbiene din cauza taţilor prea severi

Totuşi, există încă teorii conform cărora homosexualitatea este rodul anumitor experienţe. Astfel, bărbaţii ar putea deveni gay dacă cresc alături de o mamă prea grijulie şi un tată mai mult absent, dacă au o experienţă sexuală plăcută alături de un alt băiat la o vârstă fragedă sau dacă pur şi simplu se tem să devină adulţi responsabli de binele unei familii.

Şi în ce priveşte lesbienele există mai multe teorii: dezamăgiri în relaţiile cu bărbaţii, parteneri violenţi, abuzuri sexuale sau un tată prea sever.  

Află şi cum iubesc lesbienele!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter