Totul despre contracepţia cu inelul vaginal

De Stela Moisescu, pe

Ştiai de existenţa inelului vaginal? Este vorba de un contraceptiv hormonal combinat prezent pe piaţa din România de un an şi jumătate, care acţionează…
… precum anticoncepţionalele.

Nu toţi medicii sunt la curent cu contracepţia pe baza inelului vaginal, şi nici femeile nu au trecut pe lista de posibilităţi această metodă care le protejează de o sarcină nedorită.

Tocmai de aceea, îţi prezentăm câteva informaţii importante despre inelul vaginal, modul în care acţionează el şi te protejează, dar şi care sunt avantajele şi dezavantajele utilizării sale, comparativ cu anticoncepţionalele.

Cum te protejează inelul vaginal

Inelul este asemănător cu anticoncepţionalele, căci acţionează prin eliberarea hormonilor estrogen şi progestativ, care inhibă ovulaţia. Metoda de administrare este cea care diferă.

Dacă anticoncepţionalele se administrează oral, zi de zi, la aceeaşi oră timp de 3 săptămâni, cu o săptămână pauză, inelul îţi dă mai puţine bătăi de cap la acest capitol. Îl introduci în interiorul vaginului şi îl ţii acolo timp de trei săptămâni, urmând să faci mai apoi pauză timp de o săptămână, perioadă în care se instalează menstruaţia, ca în cazul pilulelor.

Aşadar, un prim avantaj ar fi acela că nu trebuie să ţii evidenţa pastilelor luate în fiecare zi.

Un alt avantaj este că produsul conţine o concentraţie mai slabă de hormoni decât în cazul anticoncepţionalelor. Ambii hormoni ai inelului sunt absorbiţi rapid, fără să mai treacă de bariera gastro-intenstinală, cum se întâmplă la administrarea lor orală. Astfel, efectele adverse asociate cu funcţiile hepatice scad.

Inelul mai acţionează pe două căi, în plus faţă de inhibarea ovulaţiei: reduce motilitatea spermatozoizilor în drumul lor către uter, dar şi posibilitatea implantării ovulului, pentru că aduce modificări mucusului cervical şi, respectiv, endometrului.

Ca şi în cazul anticoncepţionalelor, eşti protejată de o sarcină şi în săptămâna de pauza. În a opta zi introduci un nou inel intravaginal şi reiei ciclul. Potrivit producătorilor, el nu te incomodează nici în timpul sângerării menstruale, nici în timpul sexului sau a oricărui alt efort fizic.

Află cum te poţi proteja şi cu unguentul contraceptiv.

Citeşte despre efectele adverse ale inelului vaginal pe a doua pagină!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter